Easiest Way to Cook Tasty Tepung Pelita

Tepung Pelita.

Tepung Pelita You can cook Tepung Pelita using 10 ingredients and 9 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Tepung Pelita

  1. It's of Lapisan Bawah.
  2. You need 2 cawan of Air.
  3. You need 1/2 cawan of Gula.
  4. It's 1/2 cawan of Tepung Beras.
  5. You need 3 of @ 4 helai daun Pandan.
  6. It's 1 of Sudu kecik Gula Icing.
  7. You need of Lapisan Atas.
  8. Prepare 2 Cawan of Santan.
  9. You need 2 of Sudu besar Tepung Beras.
  10. You need 1/2 of Sudu kecik Garam.

Tepung Pelita instructions

  1. Cara ~Lapisan bawah Buat acuan kuih tepung pelita dengan mengunakan daun pandan. Potong daun pandan kepada lima bahagian dan silangkan (Aznie tak buat sebab daun pisang tak ada).
  2. ~Kisarkan 3-4 helai daun pandan dengan mengunakan 2 cawan air.
  3. ~Dah siap kisar tapiskan air daun pandan tadi. masuk ke dalam kuali tapi jangan hidupkan api dulu. masukkan 1/2 cawan gula, 1/2 cawan tepung beras dan satu sudu kecil perwarna hijau. Kacau dulu adunan ni sampai tidak berketol. hidupkan api..
  4. ~Bila nampak adunan mcm meletop2 tu baru matikan api.
  5. ~Letakkan gula icing kedalam acuan daun pandan tadi dan adunan ni kena masukkan semasa masih panas supaya gula cair selepas masukkan adunan tadi.
  6. Lapisan atas ~Biarkan seketika dan buat lapisan atasnya pula. Masukkan 2 cawan santan okay yang ni guna santan kotak jadi dia pekat sebab bila makan rasa lemak2 sikit tapi kalau tak nak pekat boleh tambah air. tapi sukatan dia tetap 2 cawan.
  7. ~Masukkan 2 sudu besar tepung beras dan 1/2 sudu kecil garam. buat macam tadi kacau sampai tak berketul baru hidupkan api. sentiasa kacau supaya tidak berketul sampai adunan menjadi pekat. Dah nampak adunan letop2 macam tu dah boleh matikan api..
  8. ~Masukkan pula adunan santan ni ke atas adunan pandan tadi. Adunan santan ni memang lebih cair daripada adunan pandan jangan pulak cuba-cuba nak pekatkan sebab kuih tepung pelita ni memang macam tu sejak dulu lagi. untuk nikmat yang lebih berganda letakkan dalam peti sejuk..
  9. .

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Yummy BROWNIES COOKIES Pistachio & Almond#maratonraya#kudapan#minggu4

Recipe: Yummy Tok Aji Serban

How to Make Appetizing Tart Nenas