Recipe: Delicious Boko Ubi Kayu / Tepung Boko (blend tanpa sagat)

Boko Ubi Kayu / Tepung Boko (blend tanpa sagat).

Boko Ubi Kayu / Tepung Boko (blend tanpa sagat) You can have Boko Ubi Kayu / Tepung Boko (blend tanpa sagat) using 11 ingredients and 12 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Boko Ubi Kayu / Tepung Boko (blend tanpa sagat)

  1. Prepare of Lapisan bawah (ubi).
  2. You need of I kg ubi kayu tanpa kulit @ 4 cawan siap diblend & tapis (2 cawan air untuk blend).
  3. You need 2 cawan of gula merah.
  4. You need 2 cawan of air.
  5. You need 3 helai of daun pandan disimpul.
  6. Prepare of Lapisan bawah (santan).
  7. Prepare 2 kotak of santan (200ml x 2).
  8. Prepare 2 kotak of air (200ml x 2).
  9. Prepare 1/2 cawan of tepung beras.
  10. Prepare 1 of sb gula pasir.
  11. You need 1/3 of st garam.

Boko Ubi Kayu / Tepung Boko (blend tanpa sagat) step by step

  1. Masak gula merah bersama air dan daun pandan. Ketepikan, biarkan sejuk..
  2. Kupas Ubi Kayu..
  3. Potong pendek dan buang urat tengahnya. Kemudian potong kecil-kecil..
  4. LAPISAN ATAS: Blend separuh ubi bersama secawan air, tapis. Kemudian blend separuh lagi dgn secawan air dan tambahkan dalam tapis. Biarkan sahaja ubi dalam penapis 10-15 minit. (Uchu guna penapis ayak tepung, sebab lubangnya halus).
  5. Tekan-tekan sedikit ubi untuk keluarkan lebihan air..
  6. Buang air tapisan berwarna kuning, manakala mendakan berwarna putih yang tinggal dicampurkan semula bersama ubi yang ditapis..
  7. Tapiskan air gula merah ke dalam ubi. Gaulkan rata..
  8. Masukkan bancuhan ubi ke dalam bekas atau loyang. Kukus selama 30 minit atau sehingga ubi masak..
  9. LAPISAN BAWAH: Campurkan semua lapisan atas (santan) dan kacau rata. Masak dengan api perlahan sehingga likat dan sentiasa dikacau. Tanda bancuhan dah masak apabila sudah ada gelembung meletup kecil..
  10. Apabila bancuhan sudah masak, terpulanglah masing-masing untuk mendapat kelikatan yang disukai..
  11. Tuangkan lapisan santan ke atas lapisan ubi tadi..
  12. P/s. (1)Uchu tak suka cair sangat walaupun sesetengah ada orang suka begitu. (2) boleh juga lapisan santan dan lapisan ubi disediakan berasingan. Nak makan baru disenduk..

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Yummy BROWNIES COOKIES Pistachio & Almond#maratonraya#kudapan#minggu4

Recipe: Yummy Tok Aji Serban

How to Make Appetizing Tart Nenas