Recipe: Yummy Kuih Lapis Cempedak
Kuih Lapis Cempedak.
You can cook Kuih Lapis Cempedak using 9 ingredients and 8 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Kuih Lapis Cempedak
- It's of Resepi Kuih Lapis Cempedak.
- It's of Bahan-bahan.
- It's 2 cawan of tepung beras.
- Prepare 1/2 cawan of tepung gandum.
- Prepare 1/2 cawan of tepung jagung.
- Prepare 1 cawan of gula pasir.
- It's 4 cawan of santan (1 cawan santan pekat campurkan bersama 3 cawan air).
- Prepare 1/4 sudu teh of garam.
- Prepare Sedikit of pewarna kuning & buah cempedak.
Kuih Lapis Cempedak step by step
- Langkah 1 Panaskan pengukus dan sediakan loyang berukuran 8 inci. Masukkan santan ke dalam periuk. Panaskan sebentar biar jadi suam-suam kuku. Tutup api..
- Langkah 2 Masukkan tepung beras, tepung gandum, tepung jagung, gula dan garam ke dalam mangkuk. Masukkan santan. Gaul rata hingga tidak berbintil..
- Langkah 3 Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. (adunan ini menghasilkan lebih kurang 1200ml) bahagi kepada 600 ml +/- setiap satu. Warnakan satu bahagian dengan warna kuning dan letakkan buah cempedak..
- Langkah 4 Masukkan loyang yang telah di sapu sedikit minyak ke dalam kukusan. Tuang 200 ml adunan tanpa warna ke dalam loyang. Kukus selama 5 minit dengan api kuat. setelah lapisan pertama masak, tuang 200ml adunan kuning & buah cempedak. Kukus lagi..
- Langkah 5 Ulang proses hingga habis 6 lapisan dengan diakhiri dengan lapisan kuning. Boleh tambah sedikit lagi pewarna kuning untuk lapisan akhir agar warnanya lebih menyerlah..
- Langkah 6 Setelah siap, sejukkan kuih lapis sebelum dipotong. Boleh dihidangkan...
- .
- .
Komentar
Posting Komentar