Recipe: Yummy Kuih Lapis Cempedak

Kuih Lapis Cempedak.

Kuih Lapis Cempedak You can cook Kuih Lapis Cempedak using 9 ingredients and 8 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Kuih Lapis Cempedak

  1. It's of Resepi Kuih Lapis Cempedak.
  2. It's of Bahan-bahan.
  3. It's 2 cawan of tepung beras.
  4. Prepare 1/2 cawan of tepung gandum.
  5. Prepare 1/2 cawan of tepung jagung.
  6. Prepare 1 cawan of gula pasir.
  7. It's 4 cawan of santan (1 cawan santan pekat campurkan bersama 3 cawan air).
  8. Prepare 1/4 sudu teh of garam.
  9. Prepare Sedikit of pewarna kuning & buah cempedak.

Kuih Lapis Cempedak step by step

  1. Langkah 1 Panaskan pengukus dan sediakan loyang berukuran 8 inci. Masukkan santan ke dalam periuk. Panaskan sebentar biar jadi suam-suam kuku. Tutup api..
  2. Langkah 2 Masukkan tepung beras, tepung gandum, tepung jagung, gula dan garam ke dalam mangkuk. Masukkan santan. Gaul rata hingga tidak berbintil..
  3. Langkah 3 Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. (adunan ini menghasilkan lebih kurang 1200ml) bahagi kepada 600 ml +/- setiap satu. Warnakan satu bahagian dengan warna kuning dan letakkan buah cempedak..
  4. Langkah 4 Masukkan loyang yang telah di sapu sedikit minyak ke dalam kukusan. Tuang 200 ml adunan tanpa warna ke dalam loyang. Kukus selama 5 minit dengan api kuat. setelah lapisan pertama masak, tuang 200ml adunan kuning & buah cempedak. Kukus lagi..
  5. Langkah 5 Ulang proses hingga habis 6 lapisan dengan diakhiri dengan lapisan kuning. Boleh tambah sedikit lagi pewarna kuning untuk lapisan akhir agar warnanya lebih menyerlah..
  6. Langkah 6 Setelah siap, sejukkan kuih lapis sebelum dipotong. Boleh dihidangkan...
  7. .
  8. .

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Yummy BROWNIES COOKIES Pistachio & Almond#maratonraya#kudapan#minggu4

Recipe: Yummy Tok Aji Serban

How to Make Appetizing Tart Nenas