Recipe: Appetizing Talam Ubi Kandaku Wo
Talam Ubi Kandaku Wo.
You can cook Talam Ubi Kandaku Wo using 14 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Talam Ubi Kandaku Wo
- It's of Lapisan pertama dan ketiga.
- You need 2 cawan of sagu mata ikan*.
- You need 1 cawan of gula*.
- You need 1 of sk garam*.
- It's of Pewarna merah.
- Prepare of Pewarna hijau.
- You need of Lapisan Kedua.
- Prepare 2 cawan of ubi parut.
- Prepare 3/4 cawan of gula.
- It's 250 gm of santan.
- You need 200 gm of air.
- Prepare of Bahan hiasan.
- Prepare 1 of biji kelapa parut putih.
- It's 1/2 of sk garam.
Talam Ubi Kandaku Wo step by step
- Rendam sagu minimum sejam. Buang lebihan air dan toskan. Campur gula, garam dan gaul. Bahagi dua, satu letak warna merah. Satu letak warna hijau. Gaul sebati..
- Panaskan kukus. Lapik loyang guna plastik. Lapisan pertama, masukkan sagu merah dan ratakan. Kukus selama 15min..
- Bancuh adunan ubi. Lapisan kedua. Masukkan dalam kukus dan ratakan. Kukus selama 25min. Akhir sekali, lapisan ketiga, masukkan sagu hijau dan ratakan. Kukus selama 30min..
- Tunggu kuih betul betul sejuk baru dipotong dan digolek dengan kelapa parut. Kelapa parut terlebih dahulu digaul dengan sikit garam dan kukus untuk kuih tidak cepat basi..
- Selamat mencuba😊.
Komentar
Posting Komentar