Recipe: Delicious Lapis Warna Warni
Lapis Warna Warni.
You can cook Lapis Warna Warni using 9 ingredients and 6 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Lapis Warna Warni
- It's of Sehelai daun pandan.
- You need 500 ml of air.
- You need 265 of gula castor.
- Prepare 290 gm of tepung beras.
- You need 45 Gm of tepung gandum.
- Prepare 45 gm of Tepung ubi.
- Prepare 250 ml of santan.
- It's 250 ml of air.
- You need 1 of sk garam.
Lapis Warna Warni step by step
- Masak air, daun pandan dan gula sehingga mendidih..
- Dalam mangkuk, satukan tepung, santan, air dan garam. Kacau sebati. Tuangkab air gula tadi ke dalam campuran tepung dan kacau sehingga sebati. Kemudian tapis..
- Timbang adunan tadi dan bahagikan kepada 6 bahagian. Masukkan Pewarna ke dalam setiap bahagian dan kacau sehingga larut dan sebati. Jadi ada 6 warna. Ungu, biru, hijau, orange, putih dan merah atau ikut citarasa masing-masing..
- Sementara itu panaskan air kukusan. Sediakan tray 9"x9". Sapukan minyak di permukaan dan sekeliling. Lapikkan plastik dan rata kan..
- Tuangkan lapisan pertama dan kukus selama 5 minit. Ulangi setiap lapisan dan kukus setiap lapis selama 5 minit. Jangan buka tutup semasa mengkukus. Kukus sehingga habis ke enam warna..
- Ini ialah merah lapusan paling atas. Untuk lapisan atas kukus selama 5 minit, buka penutup kukus untuk buangkan wap dan kukus lagi selama 5 minit. Setelah siap tutup api angkat dan biarkan sejuk. Setelah sejuk, boleh potong dan dimakan. Selamat mencuba..
Komentar
Posting Komentar