Recipe: Delicious Tart Nenas Cheese

Tart Nenas Cheese.

Tart Nenas Cheese You can have Tart Nenas Cheese using 15 ingredients and 11 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Tart Nenas Cheese

  1. You need 50 gm of Marjerin (Saya gunakan PLANTA MARGARINE).
  2. You need 75 gm of Mentega (Saya gunakan Anchor Salted butter).
  3. It's 45 gm of Gula tepung.
  4. It's 1 biji of Telur kuning.
  5. Prepare 150 gm of Tepung serbaguna.
  6. You need 25 gm of Tepung maizena.
  7. You need 25 gm of Serbuk susu.
  8. You need 25 gm of Keju Parmesan diparut (Perfect Italiano Parmesan cheese).
  9. It's Secukup rasa of Jem Nanas.
  10. Prepare of 👉 Sebaran.
  11. You need 1 biji of Telur kuning.
  12. You need 1 sudu besar of Susu.
  13. Prepare 1 sudu besar of Madu.
  14. You need of 👉 Taburan.
  15. Prepare 25 gm of Keju Cheddar diparut (BEGA Cheddar cheese).

Tart Nenas Cheese step by step

  1. Sediakan bahan-bahan.
  2. Panaskan ketuhar pada suhu 150 darjah Celsisu selama 10 minit bakar selama 15 minit kemudian keluarkan dan sapukan dengan bahan sebaran dan taburkan keju cheddar parut. Bakarkan tart nanas untuk 15 minit lagi pada suhu 150 darjah Celsius sehingga masak. Keluarkan dan letakkan tart di atas rak penyejuk, biarkan tart sehingga betul-betul sejuk, sebelum dimasukkan ke dalam balang..
  3. Bulatkan terlebih dahulu jem nanas sebelum membuatkan pastri nya.
  4. Pukul dengan menggunakan pengadun, marjerin, mentega, dan gula tepung sehingga bercampur rata dan warnanya pucat pukul selama 2-3 minit.
  5. Masukkan telur kuning dan pukul lagi untuk seketika sehingga bercampur rata, masukkan tepung serbaguna, susu tepung, dan Maizena sambil diayak, masukkan secara beransur-ansur.
  6. Kacau adunan dengan spatula sehingga sebati, kemudian masukkan parutan keju parmesan, gaul rata. Dan adunan pastri sedian untuk dibentuk.
  7. Campur dan kacau sebati bahan sebaran. Ketepikan.
  8. Ambilkan sedikit adunan, letakkan jem nanas ditengah kemudian bulatkan dan susun di atas loyang dan dijarakkan. Proses membentuk dan membulatkan adunan ini perlu dilakukan dengan cepat, jangan terlalu lama di atas tangan, kerana suhu badan kita panas, tangan kita akan menyebabkan adunan itu menjadi berminyak, kerana kandungan marjerin dan mentega akan meleleh, dan apabila dibakar biskutnya akan berasa keras. Ulang sehingga selesai..
  9. Taddaaaaa.... banyak juga kan, walaupun kita guna setengah resipi.
  10. Tengok lah tart nanas keju ini 👉 rapuh dan lembut....😋😋😋.
  11. .

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Yummy BROWNIES COOKIES Pistachio & Almond#maratonraya#kudapan#minggu4

Recipe: Yummy Tok Aji Serban

How to Make Appetizing Tart Nenas