Recipe: Perfect Tat Nanas #RayaPertama

Tat Nanas #RayaPertama.

Tat Nanas #RayaPertama You can have Tat Nanas #RayaPertama using 15 ingredients and 9 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Tat Nanas #RayaPertama

  1. You need of Bahan A:.
  2. It's 1 cawan of mentega.
  3. Prepare 1 of biji kuning telur.
  4. You need 3 sudu makan of susu pekat manis.
  5. You need 2 sudu makan of minyak sapi.
  6. It's Sedikit of esen vanila.
  7. Prepare Sedikit of pewarna kuning.
  8. Prepare of Bahan B:.
  9. Prepare 3 1/4 cawan of tepung gandum.
  10. It's 2 sudu makan of tepung jagung.
  11. You need 2 sudu makan of tepung kastad.
  12. It's of Bahan Inti:.
  13. You need of Jem nanas secukupnya.
  14. Prepare of Gula pasir secukupnya | jika perlu.
  15. It's of Air secukupnya | jika perlu.

Tat Nanas #RayaPertama step by step

  1. Satukan bahan A di dalam mangkuk adunan. Kacau sebati menggunakan senduk saja..
  2. Kemudian masukkan bahan B iaitu 1 cawan tepung gandum, tepung jagung dan tepung kastard. Gaul sebati..
  3. Setelah itu barulah dimasukkan lebihan tepung gandum tadi. Uli doh sehingga teksturnya lembut..
  4. Masukkan sedikit doh ke dalam acuan tat. Taburkan sedikit tepung gandum di dalam talam untuk proses seterusnya iaitu menerap doh..
  5. Letakkan inti jem yang telah dibulatkan di atas doh yang telah diterap. Gulungkan..
  6. Susun doh di atas dulang yang telah digris dengan mentega atau marjerin..
  7. Sapukan permukaan doh dengan kuning telur yang dicampur pewarna kuning..
  8. Panaskan oven pada suhu 170°C selama 5 minit dan turunkan suhu kepada 160°C. Bakar tat selama 25 minit atau mengikut oven masing-masing..
  9. Akhir sekali, apabila permukaan tat sudah nampak keemasan, keluarkan dari oven dan sejukkan seketika. Simpan dalam bekas kedap udara..

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Yummy BROWNIES COOKIES Pistachio & Almond#maratonraya#kudapan#minggu4

Recipe: Yummy Tok Aji Serban

How to Make Appetizing Tart Nenas