Recipe: Perfect Tat Nanas #RayaPertama
Tat Nanas #RayaPertama.
You can have Tat Nanas #RayaPertama using 15 ingredients and 9 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Tat Nanas #RayaPertama
- You need of Bahan A:.
- It's 1 cawan of mentega.
- Prepare 1 of biji kuning telur.
- You need 3 sudu makan of susu pekat manis.
- You need 2 sudu makan of minyak sapi.
- It's Sedikit of esen vanila.
- Prepare Sedikit of pewarna kuning.
- Prepare of Bahan B:.
- Prepare 3 1/4 cawan of tepung gandum.
- It's 2 sudu makan of tepung jagung.
- You need 2 sudu makan of tepung kastad.
- It's of Bahan Inti:.
- You need of Jem nanas secukupnya.
- Prepare of Gula pasir secukupnya | jika perlu.
- It's of Air secukupnya | jika perlu.
Tat Nanas #RayaPertama step by step
- Satukan bahan A di dalam mangkuk adunan. Kacau sebati menggunakan senduk saja..
- Kemudian masukkan bahan B iaitu 1 cawan tepung gandum, tepung jagung dan tepung kastard. Gaul sebati..
- Setelah itu barulah dimasukkan lebihan tepung gandum tadi. Uli doh sehingga teksturnya lembut..
- Masukkan sedikit doh ke dalam acuan tat. Taburkan sedikit tepung gandum di dalam talam untuk proses seterusnya iaitu menerap doh..
- Letakkan inti jem yang telah dibulatkan di atas doh yang telah diterap. Gulungkan..
- Susun doh di atas dulang yang telah digris dengan mentega atau marjerin..
- Sapukan permukaan doh dengan kuning telur yang dicampur pewarna kuning..
- Panaskan oven pada suhu 170°C selama 5 minit dan turunkan suhu kepada 160°C. Bakar tat selama 25 minit atau mengikut oven masing-masing..
- Akhir sekali, apabila permukaan tat sudah nampak keemasan, keluarkan dari oven dan sejukkan seketika. Simpan dalam bekas kedap udara..
Komentar
Posting Komentar