How to Make Yummy Boko Ubi Kayu

Boko Ubi Kayu.

Boko Ubi Kayu You can have Boko Ubi Kayu using 12 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Boko Ubi Kayu

  1. Prepare of Bahan-bahan A (lapisan bawah):.
  2. Prepare 750 gram of ubi kayu yg telah dibuang kulitnya.
  3. You need 50 gram of tepung ubi (untuk dapatkan rasa sedikit kenyal).
  4. Prepare 350 gram of gula nise/gula melaka.
  5. You need 50 gram of gula pasir.
  6. Prepare 500 ml of air tapis.
  7. Prepare 3 helai of daun pandan, simpulkan.
  8. Prepare of Bahan-bahan B (lapisan atas):.
  9. Prepare 400 ml of santan (saya guna santan kotak).
  10. It's 600 ml of air tapis.
  11. You need 100 gram of tepung beras.
  12. It's 1/2 sudu teh of garam (secukupnya).

Boko Ubi Kayu step by step

  1. Bahan-bahan disediakan seperti berikut. Bahan A & bahan B..
  2. Cara membuat lapisan bawah: -Ubi dibuang kulit, racik kecil dan kisar dengan sedikit air. Toskan ubi kisar menggunakan penapis, biarkan air tapisan mendap. Buang air bahagian atas dan ambil kanji yg mendap di bahagian bawah, satukan bersama ubi yang ditapis tadi dan ketepikan..
  3. Masak air bersama gula melaka yang dicincang halus, gula pasir dan daun pandan sehingga mendidih dan gula hancur. Tapis dan sejukkan. Kemudian, satukan dengan ubi kisar dan tepung ubi, gaul rata. - Sukatkan dalam loyang atau bekas-bekas kecil kalau suka. Saya gunakan bekas saiz 3x3 inci..
  4. 4. Panaskan air kukusan hingga mendidih. Susun ianya dalam periuk kukus dan kukus selama lebih kurang 30 minit. Setelah adunan masak, sejukkan ia..
  5. Cara membuat bahagian atas: - Satukan semua bahan dan kacau rata. - Masak menggunakan api yang sederhana hingga adunan pekat selama lebih kurang 5-7 minit. Semakin lama, semakin ia likat dan pekat. Setelah ianya masak, matikan api..
  6. Tuang atau cedok perlahan-lahan ke atas lapisan bawah yang disediakan tadi. Biarkan ia sejuk & sedia dihidangkan. Sekian resepi istimewa dari Murni's LittleKitchen. Selamat mencuba dan menjamu selera.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Yummy BROWNIES COOKIES Pistachio & Almond#maratonraya#kudapan#minggu4

Recipe: Yummy Tok Aji Serban

How to Make Appetizing Tart Nenas