Easiest Way to Cook Perfect Seri Muka Delima

Seri Muka Delima.

Seri Muka Delima You can have Seri Muka Delima using 16 ingredients and 12 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Seri Muka Delima

  1. Prepare of Lapisan bawah.
  2. It's 500 gram of beras pulut.
  3. Prepare 210 ml of santan pekat (kotak).
  4. Prepare 280 ml of air.
  5. It's 1 of sudu kecil garam.
  6. Prepare 30 gram of sagu.
  7. Prepare 1 of sudu kecil pewarna merah.
  8. Prepare of Lapisan atas.
  9. Prepare 245 gram of gula pasir.
  10. You need 105 gram of tepung castard.
  11. You need 210 ml of santan pekat (kotak).
  12. Prepare 350 ml of air.
  13. Prepare 3 of biji telur gred A.
  14. Prepare 1 of sudu kecil esen vanilla.
  15. You need 1/2 of sudu kecil pewarna kuning telur.
  16. You need 1/2 of sudu kecil garam.

Seri Muka Delima instructions

  1. Bahan-bahan lapisan bawah..
  2. Rendam beras pulut sekurangnya 1/2jam sebelum memasak..
  3. Campurkan sagu dengan pewarna merah dan rendam..
  4. Sejat beras pulut dan campurkan bersama garam, air dan santan di dalam bekas dan kukus kan lebih kurang 20 minit..
  5. Apabila agak kering kacau dan balik-balikkan pulut. Tabur sagu yang telah di sejat dan kukus lagi 10 minit..
  6. Setelah pulut dan sagu telah masak sempurna, sediakan loyang yang telah di lapik plastik untuk mudahkan proses keluarkan nanti..
  7. Tekan pulut tadi sehingga rata dan padat..
  8. Bahan-bahan lapisan atas..
  9. Campur semua bahan dan whisk sebati..
  10. Masak seketika atas api perlahan dan agak memekat..
  11. Tuang atas lapisan pulut dan kukus selama 15-20minit dengan api sederhana..
  12. Selamat mencubašŸ˜˜.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Yummy BROWNIES COOKIES Pistachio & Almond#maratonraya#kudapan#minggu4

Recipe: Yummy Tok Aji Serban

How to Make Appetizing Tart Nenas