Easiest Way to Make Delicious 🍌kuih lapis pisang🍌

🍌kuih lapis pisang🍌. Kuih lopes / kue lupis ketan. Sangat sedap dan mudah di sediakan. Ibu mertua ajar cara bungkus kuih lopes/kue lupis dengan.

🍌kuih lapis pisang🍌 Loyang disiapkan lalu diolesi dengan minyak goreng dan dilapisi dengan daun pisang. Kueh lapis or also spelled as kuih lapis/kue lapis is a beautiful traditional steamed cake which originates from Indonesia. How does kueh lapis taste like? You can have 🍌kuih lapis pisang🍌 using 14 ingredients and 10 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of 🍌kuih lapis pisang🍌

  1. You need of Bahan A:-.
  2. You need 2 cawan of santan (guna 1 1/2 kotak santan Ayam Brand+air =2 cawan).
  3. You need 1 cawan of tepung gandum.
  4. You need 1 cawan of gula pasir.
  5. It's 2 sudu makan of tepung beras.
  6. Prepare 2 sudu makan of tepung jagung.
  7. Prepare 1 sudu teh of garam.
  8. It's of Bahan B.
  9. Prepare 1 cawan of pisang emas/berangan - dilecek.
  10. You need 1/4 cawan of air.
  11. It's sedikit of pewarna kuning.
  12. Prepare of Bahan C:-.
  13. Prepare 1/4 cawan of air.
  14. It's sedikit of pewarna merah.

Many often compare its texture to pudding. While it may be soft and wobbly, every bite of the kueh has a firm and springy mouth feel. (Kue lapis, Kuih lapis legit, Spekkoek). Kuih lapis is a traditional Asian dessert popular in Malaysia, Indonesia, and Singapore. It is usually prepared as a layered cake consisting of rice flour, tapioca flour, water, sugar, coconut milk, pandan leaves, and red, green, or pink food coloring.

🍌kuih lapis pisang🍌 step by step

  1. Cara Membuat:- ~Campurkan bahan A hingga sebati. Tapiskan dan bahagikan kepada dua bahagian..
  2. ~Campurkan bahan B dalam satu bahagian dan kacau rata..
  3. ~Satu bahagian lagi dicampurkan dengan bahan C dan kacau rata..
  4. ~Panaskan kukusan. (Sediakan loyang yang digriskan sedikit dengan sedikit minyak. Panaskan sebentar) - *cara ni akak buat sebelum mula melapis..
  5. ~Tuangkan hampir 3/4 cawan adunan pisang (B) dalam loyang dan kukus selama 8 minit.
  6. ~Kemudian lapiskan pula 1/3 adunan merah dan kukus juga selama 8 minit..
  7. ~Buat sehingga siap setiap lapisan dengan bahagian atasnya adalah adunan pian (B)..
  8. ~Semasa kukusan akhir, balut penutup kukusan dengan kitchen towel dan kukus lebihkurang 10 - 12 minit..
  9. ~Biar sejuk pada suhu bilik dan barulah dipotong..
  10. ~Teramat sedap walaupun menggunakan santan kotak je...

Kue lapis ini memiliki tekstur yang kenyal yang biasanya memiliki warna yang menarik dan berbeda yang disusun dengan berlapis. Kue lapis tepung beras cocok disajikan diberbagai acara atau untuk cemilan di sore hari. Enak dan manisnya kue ini akan senantiasa memanjakan lidah anda dan keluarga. Kue lapis is an Indonesian kue, or a traditional snack of steamed colourful layered soft rice flour pudding. Save dulu boleh buat hari minggu ni.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Yummy BROWNIES COOKIES Pistachio & Almond#maratonraya#kudapan#minggu4

Recipe: Yummy Tok Aji Serban

How to Make Appetizing Tart Nenas