How to Cook Perfect Kuih Lapis Sedap
Kuih Lapis Sedap.
You can cook Kuih Lapis Sedap using 7 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Kuih Lapis Sedap
- It's 2 cawan of tepung beras.
- It's 1/2 cawan of tepung gandum.
- It's 1/2 cawan of tepung jagung.
- Prepare 1 cawan of gula pasir.
- You need 4 cawan of santan (1 cwn santan pekat campurkan bersama 3 cwn air).
- Prepare 1/4 sudu teh of garam.
- It's of pewarna pilihan ~ saya guna hijau apple,violet dan merah jambu.
Kuih Lapis Sedap instructions
- SEDIAKAN LOYANG 8'... SAYA GUNA BEKAS PLASTIK BERCORAK...SAPUKAN KESELURUHAN DALAM BEKAS PLASTIK DGN MINYAK MASAK. Panaskan pengukus dan masukkan santan ke dalam periuk. Panaskan sebentar biar jadi suam-suam kuku. Tutup api dan ketepikan sebentar..
- Masukkan tepung beras, tepung gandum, tepung jagung, gula dan garam ke dalam mangkuk. Masukkan santan. Gaul rata hingga tidak berbintil..
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. (adunan ini menghasilkan lebih kurang 1200ml bater) bahagi kepada 600 ml +/- setiap satu. ~ saya buat 2 adunan jadi sukatan jadi 2x ganda..
- Warnakan satu bahagian dengan warna pilihan dan masukkan loyang yg telah di sapu sedikit minyak ke dalam kukusan. Tuang 200 ml adunan ke dalam loyang. ~ cara saya setiap lapisan saya sukat 1 cawan metrik..
- Kukus selama 5 minit dengan api kuat...Ulang proses hingga habis semua adunan.. ~ lapisan terakhir saya kukus 20 minit tapi 5 minit terakhir saya buka tudung pengukus agar wap di atas kuih kering dan petua untuk mengelakkan kuih lapis cepat basi..
- Setelah siap, sejukkan kuih lapis sebelum dipotong..
- Nota ✔ Saya gunakan sukatan cawan metrik ✔ Warna untuk bahagian atas saya guna warna yg agak terang agar warnanya lebih menyerlah dan kuih lapis nampak cantik dan menarik..
Komentar
Posting Komentar