How to Cook Perfect Kuih Lapis Sedap

Kuih Lapis Sedap.

Kuih Lapis Sedap You can cook Kuih Lapis Sedap using 7 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Kuih Lapis Sedap

  1. It's 2 cawan of tepung beras.
  2. It's 1/2 cawan of tepung gandum.
  3. It's 1/2 cawan of tepung jagung.
  4. Prepare 1 cawan of gula pasir.
  5. You need 4 cawan of santan (1 cwn santan pekat campurkan bersama 3 cwn air).
  6. Prepare 1/4 sudu teh of garam.
  7. It's of pewarna pilihan ~ saya guna hijau apple,violet dan merah jambu.

Kuih Lapis Sedap instructions

  1. SEDIAKAN LOYANG 8'... SAYA GUNA BEKAS PLASTIK BERCORAK...SAPUKAN KESELURUHAN DALAM BEKAS PLASTIK DGN MINYAK MASAK. Panaskan pengukus dan masukkan santan ke dalam periuk. Panaskan sebentar biar jadi suam-suam kuku. Tutup api dan ketepikan sebentar..
  2. Masukkan tepung beras, tepung gandum, tepung jagung, gula dan garam ke dalam mangkuk. Masukkan santan. Gaul rata hingga tidak berbintil..
  3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. (adunan ini menghasilkan lebih kurang 1200ml bater) bahagi kepada 600 ml +/- setiap satu. ~ saya buat 2 adunan jadi sukatan jadi 2x ganda..
  4. Warnakan satu bahagian dengan warna pilihan dan masukkan loyang yg telah di sapu sedikit minyak ke dalam kukusan. Tuang 200 ml adunan ke dalam loyang. ~ cara saya setiap lapisan saya sukat 1 cawan metrik..
  5. Kukus selama 5 minit dengan api kuat...Ulang proses hingga habis semua adunan.. ~ lapisan terakhir saya kukus 20 minit tapi 5 minit terakhir saya buka tudung pengukus agar wap di atas kuih kering dan petua untuk mengelakkan kuih lapis cepat basi..
  6. Setelah siap, sejukkan kuih lapis sebelum dipotong..
  7. Nota ✔ Saya gunakan sukatan cawan metrik ✔ Warna untuk bahagian atas saya guna warna yg agak terang agar warnanya lebih menyerlah dan kuih lapis nampak cantik dan menarik..

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Yummy BROWNIES COOKIES Pistachio & Almond#maratonraya#kudapan#minggu4

Recipe: Yummy Tok Aji Serban

How to Make Appetizing Tart Nenas