How to Make Delicious Kuih Lapis

Kuih Lapis.

Kuih Lapis You can have Kuih Lapis using 6 ingredients and 6 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Kuih Lapis

  1. You need 2 cawan of tepung gandum.
  2. Prepare 1 cawan of tepung jagung.
  3. Prepare 1 1/2 cawan of gula pasir.
  4. Prepare 4 cawan of santan cair (1 kotak kecil santan + 3 cawan air).
  5. You need 1/4 sudu teh of garam.
  6. It's of Pewarna merah & perisa ros.

Kuih Lapis instructions

  1. Panaskan sebentar santan di dalam periuk, biar jadi suam-suam kuku. Tutup dan ketepikan.
  2. Masukkan tepung gandum, tepung jagung, gula dan garam ke dalam mangkuk.Sebatikan bahan, kemudian masukkan santan.Gaul rata..
  3. Tapis adunan.Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Warnakan satu bahagian dengan warna merah dan letakkan perisa ros.Satu bahagian lagi dibiarkan dgn warna putih.
  4. Panaskan pengukus. Masukkan loyang yang telah di sapu sedikit minyak ke dalam kukusan. Dengan menggunakan senduk kecil,Tuang 3 senduk adunan tanpa warna ke dalam loyang. Kukus selama 5 minit dengan api kuat. Setelah lapisan pertama masak, tuang pula 3 senduk kecil adunan merah pula.Kukus lagi..
  5. Ulang proses kukusan berselang seli hingga habis, diakhiri dengan lapisan merah. Seeloknya lapisan akhir ini ditambah menjadi 5 senduk agar nampak lebih tebal dan warnanya lebih menyerlah..
  6. Setelah siap, keluarkan loyang, sejukkan dahulu.kuih lapis sebelum dipotong. Boleh dihidangkan...

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Yummy BROWNIES COOKIES Pistachio & Almond#maratonraya#kudapan#minggu4

Recipe: Yummy Tok Aji Serban

How to Make Appetizing Tart Nenas