How to Make Delicious Kuih Lapis
Kuih Lapis.
You can have Kuih Lapis using 6 ingredients and 6 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Kuih Lapis
- You need 2 cawan of tepung gandum.
- Prepare 1 cawan of tepung jagung.
- Prepare 1 1/2 cawan of gula pasir.
- Prepare 4 cawan of santan cair (1 kotak kecil santan + 3 cawan air).
- You need 1/4 sudu teh of garam.
- It's of Pewarna merah & perisa ros.
Kuih Lapis instructions
- Panaskan sebentar santan di dalam periuk, biar jadi suam-suam kuku. Tutup dan ketepikan.
- Masukkan tepung gandum, tepung jagung, gula dan garam ke dalam mangkuk.Sebatikan bahan, kemudian masukkan santan.Gaul rata..
- Tapis adunan.Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Warnakan satu bahagian dengan warna merah dan letakkan perisa ros.Satu bahagian lagi dibiarkan dgn warna putih.
- Panaskan pengukus. Masukkan loyang yang telah di sapu sedikit minyak ke dalam kukusan. Dengan menggunakan senduk kecil,Tuang 3 senduk adunan tanpa warna ke dalam loyang. Kukus selama 5 minit dengan api kuat. Setelah lapisan pertama masak, tuang pula 3 senduk kecil adunan merah pula.Kukus lagi..
- Ulang proses kukusan berselang seli hingga habis, diakhiri dengan lapisan merah. Seeloknya lapisan akhir ini ditambah menjadi 5 senduk agar nampak lebih tebal dan warnanya lebih menyerlah..
- Setelah siap, keluarkan loyang, sejukkan dahulu.kuih lapis sebelum dipotong. Boleh dihidangkan...
Komentar
Posting Komentar