Recipe: Tasty Dodol Lapis
Dodol Lapis.
You can cook Dodol Lapis using 8 ingredients and 11 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Dodol Lapis
- It's of Bahan.
- It's of 📍250 gr Tepung pulut.
- You need of 📍125 gr Tepung Beras.
- You need of 📍250 gr Gula pasir.
- You need of 📍1 s/t Garam.
- Prepare of 📍800 ml santan Pekat (dari 1 1/2 biji kelapa parut).
- It's of 📍5 helai daun pandan.
- It's of 📍Coklat paste atau pewarna coklat secukup(@1s/b browning sugar).
Dodol Lapis step by step
- 💋Cara Membuat Dodol Lapis 📌Campur tepung pulut dan tepung beras dalam mangkuk besar....
- 📌Masukkan santan, gula pasir, garam, daun pandan kedalam periuk kemudian masak sampai mendidih dan gula larut tapi jangan sampai pecah santannya ya....
- 📌kemudian tutup api..ketepikan.. Jangan sejukkan pulak ye.. Biarkan ia panas2....
- 📌kemudian masukkan santan yang masih panas tadi kedalam mangkuk tepung pulut dan tepung beras tadi gaul hingga sebati dan kemudian ditapis....
- 📌Kemudian adunan dibahagi kepada 2 bahagian.., (1) + warna coklat (aznie tambah Browning sugar) (2) plain.
- 📌Panaskan kukusan, loyang disapu ngan sedikit minyak dan lapik ngan plastik.
- 📌Kukus selapis demi selapis sampai adunan habis ya....
- 📌setiap lapis kukus selama 5 minit atau sehingga masak....
- 📌Kukusan terakhir kukus selama 15 minit ye....
- 📌Selamat mencuba..
- *utk adunan plain aznie kukus 5 minit.. Manakala adunan coklat aznie kukus 7 minit.....
Komentar
Posting Komentar