Recipe: Appetizing Talam Kacang Hijau

Talam Kacang Hijau.

Talam Kacang Hijau You can have Talam Kacang Hijau using 11 ingredients and 3 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Talam Kacang Hijau

  1. It's of Lapisan Bawah.
  2. You need 3 cawan of santan.
  3. You need 1 cawan of gula pasir.
  4. It's 1 cawan of tepung beras.
  5. It's 1 cawan of kacang hijau (rebus lembut, tos kan, lenyek-lenyek).
  6. It's 2 sudu makan of tepung jagung.
  7. It's sedikit of pewarna hijau.
  8. You need of Lapisan atas.
  9. It's 3 cawan of santan pekat.
  10. Prepare 1 cawan of tepung beras.
  11. You need 1 sudu teh of garam.

Talam Kacang Hijau instructions

  1. Lapisan bawah. Satukan semua bahan kecuali kacang hijau. Kacau rata dan tapis. Masukkan kacang hijau, kacau sebati. Tuang dalam loyang kukus selama 30 minit (kalau dalam acuan loyang kukus 10 minit).
  2. Lapisan atas. Gaul kesemua bahan, tapis dan masukkan dalam periuk. Masak hingga naik wap. Matikan api..
  3. Bila lapisan bawah masak, cakarkan sedikit dengan garfu. Tuang lapisan atas perlahan-lahan ke atas lapisan kacang hijau. Kukus lagi selama 25 minit. Tunggu sejuk barulah di potong.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Yummy BROWNIES COOKIES Pistachio & Almond#maratonraya#kudapan#minggu4

Recipe: Yummy Tok Aji Serban

How to Make Appetizing Tart Nenas