Recipe: Tasty Talam Ubi Kayu Pandan

Talam Ubi Kayu Pandan.

Talam Ubi Kayu Pandan You can cook Talam Ubi Kayu Pandan using 10 ingredients and 9 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Talam Ubi Kayu Pandan

  1. It's of Bahagian ubi kayu.
  2. It's of Bahagian lapisan bawah.
  3. You need 300 ml of santan pekat.
  4. You need 100 ml of santan pekat * (sya gna sntan ktak wrna biru).
  5. Prepare 1 of sudu besar paste pandan.
  6. Prepare of Bahagian lapisan atas.
  7. Prepare 50 gm of tepung gandum.
  8. Prepare 100 gm of tepung beras.
  9. Prepare 300 ml of santan pekat.
  10. You need 2 tsp of garam.

Talam Ubi Kayu Pandan step by step

  1. → Sprti biasa ubi kyu dikpas klitnya dlu dan dibrsihkn. → Sgat mmanjang ke dpn dgn pmrut. Dah smpai bhgian tgh buangkn urat dibhgian tgh. * (klau tak rjin sgat pun blh gna blnder… tpi pt0ng ubi kcil2 dlu… bru blend). * (sya tak blh bgi sukatn ubi kyu dlm kg sbb ubi kyu ni ada yg kras dan tak blh diprut… ssut isinya plak… jdi yg tpat sya prut dlu lps tu sya skat stlah diprah airnya). * (ditmbang = 700g slpas diprah)..
  2. Bhn utma utk : LAPISAN BAWAH Bahan2: ✔ 700 gm ubi kayu * (prut, prah dan tmbang) ✔ 250 gm gula kastor ✔ 300 ml air ✔ 100 ml santan pekat * (sya gna sntan ktak wrna biru) ✔ 1 sudu besar paste pandan * (klau nak ubi wrna kuning blh ltak esen vannilla dan pwrna kuning ye)..
  3. Cara2: → Stukn ksmua bhn2 ke dlm priuk/kuali dan kcau rta. → Msak smua bhn2 shgga pkat dgn api yg sdrhna. → Lpik lyang dgn plstik utk mmdahkn kuih dikluarkn dri lyang dan spu sdkit mntega ats plstik spya adunan tdk mlkat. * (sya gna lyang 9×9). → Tuang ke dlm lyang dan kkus slma 25 mnt..
  4. Smntara mnunggu tu kta bncuh LAPISAN ATAS plak: Bahan2: ✔ 50 gm tepung gandum ✔ 50 gm tepung ubi ✔ 100 gm tepung beras ✔ 300 ml santan pekat ✔ 800 ml air ✔ 2 tsp garam.
  5. Cara2: → Bncuh smua bhn2 diats. → Msak shgga naik wap dan tpis bncuhn sntan tdi. * (ktpikn dlu)..
  6. → Stlah msak, blh tkn2 sprti mmbuat plut sri mka spya prmukaan npk rta… dan l0rekn dlu adunan dgn grfu spya adunan ats tdk trpisah dri adunan bwh nnti. → Lps tu brulh tuangkn bncuhn tdi dgn prlahan2 ke ats lpisn bwh. → Kkus lgi slma 30 mnt. * (pstikn tdung priuk diblut dgn kain brsih spya wap2 air tak mntis di ats prmkaan adunan 0kay)..
  7. → Dah msk dah jdi biarkn sjuk dhlu sblm dipt0ng. * (klau pt0ng msa pnaz/suam2 tu pt0ngn jdi tak cntik sbb dia akn mlekat2 dkt psau nnti… klau blh gna psau jnis plstik tu… jdi kna sbr ya tgu smpai sjuk bru pt0ng)..
  8. → Dah blh hdangkn 😘😘😘….
  9. Npk tak bhgian bwh talam ubi ini npk lbh hlus dan mlus… rsanya mmg marbeles dgn rsa lmak mnis, msin dan sgt lmbut!.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Yummy BROWNIES COOKIES Pistachio & Almond#maratonraya#kudapan#minggu4

Recipe: Yummy Tok Aji Serban

How to Make Appetizing Tart Nenas