Recipe: Yummy Kek Lapis Ubi Kayu Jagung Manis

Kek Lapis Ubi Kayu Jagung Manis.

Kek Lapis Ubi Kayu Jagung Manis You can have Kek Lapis Ubi Kayu Jagung Manis using 11 ingredients and 6 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Kek Lapis Ubi Kayu Jagung Manis

  1. It's 1 1/2 kg of ubi kayu.
  2. You need 300 gram of gula kastor.
  3. You need 125 gram of mentega.
  4. Prepare 3 of biji telur.
  5. You need 1 sudu teh of vanilla.
  6. Prepare 1 tin of curnel jagung.
  7. You need 1 kotak of kecil Santan pekat.
  8. It's of Perisa jagung secukupnya.
  9. Prepare of Perisa tebu utk warna hijau.
  10. Prepare of Perisa ros untuk warna merah.
  11. It's of Secubit garam untuk melemakkan.

Kek Lapis Ubi Kayu Jagung Manis instructions

  1. Sediakan bahan bahan..
  2. Pukul sebati mentega dan gula hingga gula larut.
  3. Masukkan telur satu persatu dan di ikuti dgn serbuk vanilla dan garam. Putar sampai sebati sahaja.
  4. Kemudian gaul kan sahaja ubi kayu yg diparut beserta kanji nya. Kanji ini diambil apabila kita perah, ada air. Air kita simpan sampai akan terhasil mendakan kanji. Kanji ini yg digunakan. Tambahkan sekotak kecil Santan pekat dan curnel jagung. Gaul sebati semuanya guna spatula..
  5. Bahagikan kepada 3 bahagian untuk 3 jenis perisa berbeza. Saya guna perisa bukan Pewarna. Kerana perisa memberi rasa, sedangkan Pewarna hanya memberi warna. Bezakan?. Gabungan perisa tebu untuk hijau, perisa jagung untuk kuning dan perisa ros untuk merah memang memberi kita rasa yg cukup enak. Kalo tak percaya kene cuba..
  6. Cara nak membakar nya. Mula mula masukkan apa apa warna adunan yg anda suka. Bakar api atas bawah suhu 180 darjah. Bila atas dah nampak kering keperangan, atau test dengan pencucuk lidi satay, kalo tak lekat masak lah tu.tambah lagi lapisan perisa berikutnya. Teruskan hingga selesai. Siap..

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Yummy BROWNIES COOKIES Pistachio & Almond#maratonraya#kudapan#minggu4

Recipe: Yummy Tok Aji Serban

How to Make Appetizing Tart Nenas