How to Make Appetizing Talam Roti Penyek

Talam Roti Penyek.

Talam Roti Penyek You can cook Talam Roti Penyek using 26 ingredients and 9 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Talam Roti Penyek

  1. Prepare of Lapisan bawah.
  2. It's 7 keping of roti bijirin penuh GARDENIA (roti apa pon boleh sementara belom berkulat).
  3. It's 80 gm of gula.
  4. It's 1 of biji telur.
  5. Prepare 100 ml of santan pekat.
  6. You need 125 ml of air.
  7. Prepare 1/2 of sk garam.
  8. Prepare 1/4 of sk vanilla essence.
  9. You need of Lapisan tengah.
  10. It's 40 gm of tepung gandum.
  11. Prepare 70 gm of gula halus.
  12. Prepare 1 of biji telur.
  13. It's 1/8 of sk garam.
  14. It's 100 ml of santan.
  15. It's 100 ml of air*.
  16. It's 4 helai of daun pandan (kisar dengan 100ml air* kemudian tapis dan sukat kembali sebanyak 100ml).
  17. Prepare Sedikit of pewarna hijau.
  18. It's of Lapisan atas.
  19. Prepare 30 gm of tepung kastard.
  20. It's 60 gm of gula.
  21. It's 1/8 of sk garam.
  22. It's 1/8 of sk vanilla esen.
  23. You need 1 of biji telur.
  24. It's 100 ml of santan.
  25. It's 100 ml of air.
  26. It's Sedikit of pewarna kuning.

Talam Roti Penyek instructions

  1. Sediakan bahan-bahan..
  2. Lapisan bawah : roti dipotong atau carik kecil. Satukan bahan cecair, sebatikan dan tapis ke dalam bekas lain. Lapik plastik kedalam loyang saiz 7inci:.
  3. Masukkan roti yang dicarik kedalam adunan yang bertapis dan gaul bagi roti meresap adunan itu. Kemudian tekan kedalam loyang yang sudah dilapik dengAn plastik..
  4. Tekan tekan sedikit kemaskan dan kukus selama 15minit. Sementara itu sediakan adunan tengah..
  5. Lapisan tengah: satukan bahan-bahan, sebatikan dan tapis kedalam periuk. Masak adunan hingga naik wap..
  6. Tuangkan adunan keatas lapisan bawah dan kukus selama 10minit. Sementara itu sediakan adunan atas..
  7. Lapisan atas: satukan bahan-bahan, sebatikan dan tapis kedalam periuk. Masak hingga naik wap..
  8. Tuamg adunan keatas lapisan tengah dan kukus semula selama 25min atau sehingga masak..
  9. Setelah kuih masak sejukkan hingga benar-benar sejuk barulah dikeluarkan dari loyang. Potong talam dengan menggunakan pisau plastik. Selamat mencuba😊.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Yummy BROWNIES COOKIES Pistachio & Almond#maratonraya#kudapan#minggu4

Recipe: Yummy Tok Aji Serban

How to Make Appetizing Tart Nenas