How to Make Appetizing Talam Roti Penyek
Talam Roti Penyek.
You can cook Talam Roti Penyek using 26 ingredients and 9 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Talam Roti Penyek
- Prepare of Lapisan bawah.
- It's 7 keping of roti bijirin penuh GARDENIA (roti apa pon boleh sementara belom berkulat).
- It's 80 gm of gula.
- It's 1 of biji telur.
- Prepare 100 ml of santan pekat.
- You need 125 ml of air.
- Prepare 1/2 of sk garam.
- Prepare 1/4 of sk vanilla essence.
- You need of Lapisan tengah.
- It's 40 gm of tepung gandum.
- Prepare 70 gm of gula halus.
- Prepare 1 of biji telur.
- It's 1/8 of sk garam.
- It's 100 ml of santan.
- It's 100 ml of air*.
- It's 4 helai of daun pandan (kisar dengan 100ml air* kemudian tapis dan sukat kembali sebanyak 100ml).
- Prepare Sedikit of pewarna hijau.
- It's of Lapisan atas.
- Prepare 30 gm of tepung kastard.
- It's 60 gm of gula.
- It's 1/8 of sk garam.
- It's 1/8 of sk vanilla esen.
- You need 1 of biji telur.
- It's 100 ml of santan.
- It's 100 ml of air.
- It's Sedikit of pewarna kuning.
Talam Roti Penyek instructions
- Sediakan bahan-bahan..
- Lapisan bawah : roti dipotong atau carik kecil. Satukan bahan cecair, sebatikan dan tapis ke dalam bekas lain. Lapik plastik kedalam loyang saiz 7inci:.
- Masukkan roti yang dicarik kedalam adunan yang bertapis dan gaul bagi roti meresap adunan itu. Kemudian tekan kedalam loyang yang sudah dilapik dengAn plastik..
- Tekan tekan sedikit kemaskan dan kukus selama 15minit. Sementara itu sediakan adunan tengah..
- Lapisan tengah: satukan bahan-bahan, sebatikan dan tapis kedalam periuk. Masak adunan hingga naik wap..
- Tuangkan adunan keatas lapisan bawah dan kukus selama 10minit. Sementara itu sediakan adunan atas..
- Lapisan atas: satukan bahan-bahan, sebatikan dan tapis kedalam periuk. Masak hingga naik wap..
- Tuamg adunan keatas lapisan tengah dan kukus semula selama 25min atau sehingga masak..
- Setelah kuih masak sejukkan hingga benar-benar sejuk barulah dikeluarkan dari loyang. Potong talam dengan menggunakan pisau plastik. Selamat mencuba😊.
Komentar
Posting Komentar