Recipe: Appetizing Talam Keladi
Talam Keladi.
You can have Talam Keladi using 19 ingredients and 8 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Talam Keladi
- Prepare of Bahan2 Lapisan Bawah.
- You need of π 2 cawan tepung beras.
- It's of π 3 sudu besar tepung ubi.
- It's of π 2 cawan santan pekat.
- It's of π 2 cawan air.
- Prepare of π 1/2 cawan gula pasir.
- Prepare of π 1 1/2 sudu teh garam halus.
- Prepare of π sedikit pewarna pink.
- It's of π 300gm/3 cawan keladi.
- It's of di potong kiub & rendam di dlm air garam selama 5 minit.
- It's of Bahan2 Lapisan Atas.
- Prepare of π 1 cawan tepung gandum.
- It's of π 1/2 cawan tepung beras.
- Prepare of π 1 cawan santan pekat.
- Prepare of π 2 1/2 cawan air.
- You need of π 2 1/4 cawan gula @ ikut citarasa.
- Prepare of π 3 biji telur.
- It's of π sedikit perisa keladi.
- It's of π sedikit pewarna unggu.
Talam Keladi instructions
- (Lapisan Bawah) Toskan keladi. Gaul rata dgn pewarna pink..
- Kemudian, gaul pula dgn tepung ubi. Ayak2kan tepung2 yg berlebihan..
- Rebus keladi di dlm air mendidih hingga empuk. Toskan & rendam di dlm air sejuk supaya keladi tidak melekat di antara satu sama lain.
- Kacau semua bahan2 lapisan bawah di atas api hingga keluar wap saja..
- Masukkan beberapa biji keladi di dlm acuan yg telah di sapu minyak. Kemudian, tuang adunan yg telah dimasak tadi hingga setengah drp acuan. Kukus selama 20 minit.
- (Lapisan Atas) Masak semua bahan2 di atas api hingga keluar wap saja..
- Setelah lapisan bawah masak, cakar2kan sedikit dgn pisau. Kemudian, tuang adunan atas perlahan2 hingga penuh. Kukus 20 minit lg sampai masak & permukaannya menjadi licin..
- Jika buat di dlm talam/loyang 10x10, kukus selama 30 minit setiap lapisan. Sejukkan dulu baru di potong.
Komentar
Posting Komentar