Recipe: Appetizing Talam Keladi

Talam Keladi.

Talam Keladi You can have Talam Keladi using 19 ingredients and 8 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Talam Keladi

  1. Prepare of Bahan2 Lapisan Bawah.
  2. You need of 💗 2 cawan tepung beras.
  3. It's of 💗 3 sudu besar tepung ubi.
  4. It's of 💗 2 cawan santan pekat.
  5. It's of 💗 2 cawan air.
  6. Prepare of 💗 1/2 cawan gula pasir.
  7. Prepare of 💗 1 1/2 sudu teh garam halus.
  8. Prepare of 💗 sedikit pewarna pink.
  9. It's of 💗 300gm/3 cawan keladi.
  10. It's of di potong kiub & rendam di dlm air garam selama 5 minit.
  11. It's of Bahan2 Lapisan Atas.
  12. Prepare of 💜 1 cawan tepung gandum.
  13. It's of 💜 1/2 cawan tepung beras.
  14. Prepare of 💜 1 cawan santan pekat.
  15. Prepare of 💜 2 1/2 cawan air.
  16. You need of 💜 2 1/4 cawan gula @ ikut citarasa.
  17. Prepare of 💜 3 biji telur.
  18. It's of 💜 sedikit perisa keladi.
  19. It's of 💜 sedikit pewarna unggu.

Talam Keladi instructions

  1. (Lapisan Bawah) Toskan keladi. Gaul rata dgn pewarna pink..
  2. Kemudian, gaul pula dgn tepung ubi. Ayak2kan tepung2 yg berlebihan..
  3. Rebus keladi di dlm air mendidih hingga empuk. Toskan & rendam di dlm air sejuk supaya keladi tidak melekat di antara satu sama lain.
  4. Kacau semua bahan2 lapisan bawah di atas api hingga keluar wap saja..
  5. Masukkan beberapa biji keladi di dlm acuan yg telah di sapu minyak. Kemudian, tuang adunan yg telah dimasak tadi hingga setengah drp acuan. Kukus selama 20 minit.
  6. (Lapisan Atas) Masak semua bahan2 di atas api hingga keluar wap saja..
  7. Setelah lapisan bawah masak, cakar2kan sedikit dgn pisau. Kemudian, tuang adunan atas perlahan2 hingga penuh. Kukus 20 minit lg sampai masak & permukaannya menjadi licin..
  8. Jika buat di dlm talam/loyang 10x10, kukus selama 30 minit setiap lapisan. Sejukkan dulu baru di potong.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Yummy BROWNIES COOKIES Pistachio & Almond#maratonraya#kudapan#minggu4

Recipe: Yummy Tok Aji Serban

How to Make Appetizing Tart Nenas