How to Cook Delicious Kuih Lapis Nyonya (Gluten Free)

Kuih Lapis Nyonya (Gluten Free).

Kuih Lapis Nyonya (Gluten Free) You can have Kuih Lapis Nyonya (Gluten Free) using 7 ingredients and 4 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Kuih Lapis Nyonya (Gluten Free)

  1. It's 480 ml of air*.
  2. It's 330 gm of gula*.
  3. You need 1 tsp of garam*.
  4. You need 330 ml of santan pekat.
  5. You need 285 gm of tepung ubi kayu.
  6. It's 90 gm of tepung beras.
  7. Prepare 50 gm of tepung sagu.

Kuih Lapis Nyonya (Gluten Free) step by step

  1. Satu kan semua bahan bertanda * air, gula & garam dalam periuk. Masak atas api sekejap, kacau sehingga gula larut. Tutup air..
  2. Setelah tutup air, masukkan santan dan kacau sehingga sebati. Masukan kesemua 3 jenis tepung dalam larutan santan tadi. Kemudian bahagi kan adunan kepada 2 bahagian. Saya guna saya timbang. Satu bahagian warna putih dan satu lagi warna biru.
  3. Masukkan 1 bahagian ke dalam loyang yang sudah digris dengan minyak masak. Dan kukus selama 4minit. Lapis kan adunan seterusnya sehingga habis. Lapisan terakhir, biar kan kukus selama 10min. * Lapisan bergantung kepada anda, ada yang suka 6 dan ada suka 7 lapis.Tambah masa kukus jika lapisan tebal..
  4. .

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Yummy BROWNIES COOKIES Pistachio & Almond#maratonraya#kudapan#minggu4

Recipe: Yummy Tok Aji Serban

How to Make Appetizing Tart Nenas