How to Cook Delicious Kuih Lapis Nyonya (Gluten Free)
Kuih Lapis Nyonya (Gluten Free).
You can have Kuih Lapis Nyonya (Gluten Free) using 7 ingredients and 4 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Kuih Lapis Nyonya (Gluten Free)
- It's 480 ml of air*.
- It's 330 gm of gula*.
- You need 1 tsp of garam*.
- You need 330 ml of santan pekat.
- You need 285 gm of tepung ubi kayu.
- It's 90 gm of tepung beras.
- Prepare 50 gm of tepung sagu.
Kuih Lapis Nyonya (Gluten Free) step by step
- Satu kan semua bahan bertanda * air, gula & garam dalam periuk. Masak atas api sekejap, kacau sehingga gula larut. Tutup air..
- Setelah tutup air, masukkan santan dan kacau sehingga sebati. Masukan kesemua 3 jenis tepung dalam larutan santan tadi. Kemudian bahagi kan adunan kepada 2 bahagian. Saya guna saya timbang. Satu bahagian warna putih dan satu lagi warna biru.
- Masukkan 1 bahagian ke dalam loyang yang sudah digris dengan minyak masak. Dan kukus selama 4minit. Lapis kan adunan seterusnya sehingga habis. Lapisan terakhir, biar kan kukus selama 10min. * Lapisan bergantung kepada anda, ada yang suka 6 dan ada suka 7 lapis.Tambah masa kukus jika lapisan tebal..
- .
Komentar
Posting Komentar