Recipe: Delicious Tepung Boko Ubi Kayu

Tepung Boko Ubi Kayu.

Tepung Boko Ubi Kayu You can cook Tepung Boko Ubi Kayu using 9 ingredients and 3 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Tepung Boko Ubi Kayu

  1. It's of Bahan Lapisan Bawah (Ubi).
  2. You need 3 cawan of air.
  3. Prepare 2 cawan of gula kabung /gula merah.
  4. You need 2 helai of daun pandan.
  5. Prepare 3 cawan of ubi kayu yang telah diparut.
  6. Prepare of Bahan Lapisan Atas (santan).
  7. It's 1 cawan of santan pekat.
  8. You need 1 cawan of air.
  9. Prepare 1/2 of sudu kecil garam halus (boleh diubah mengikut selera).

Tepung Boko Ubi Kayu step by step

  1. Sediakan lapisan bawah dahulu. Didihkan air ke dalam periuk. Masukkan gula kabung dan daun pandan. Masak hingga gula larut. Tapis dan sejukkan. Kupas ubi kayu dan parutkan..
  2. Campurkan larutan gula tadi ke dalam parutan ubi kayu. Gaul rata. Kukus selama 30 minit..
  3. Sediakan lapisan atas pula. Satukan semua bahan-bahan untuk lapisan atas. Gaul sebati dan masakkan di atas api kecil sahaja. Kacau secara ringan dalam 10minit atau hingga larutan telah kelihatan pekat. Kemudian tuangkan ke atas ubi yang telah dikukus tadi. Siap..

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Yummy BROWNIES COOKIES Pistachio & Almond#maratonraya#kudapan#minggu4

Recipe: Yummy Tok Aji Serban

How to Make Appetizing Tart Nenas