Recipe: Tasty Kuih Seri Muka

Kuih Seri Muka.

Kuih Seri Muka You can have Kuih Seri Muka using 16 ingredients and 9 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Kuih Seri Muka

  1. It's of Bahagian A: Pulut.
  2. You need 2 cawan of beras pulut.
  3. Prepare 1 kotak of santan (200ml).
  4. It's 1 cawan of air.
  5. Prepare 1 of sudu kecil garam.
  6. Prepare of Bahagian B: Lapisan Hijau.
  7. You need 4-5 helai of daun pandan (dicuci & dipotong).
  8. Prepare 1 cawan of air.
  9. You need 3 of biji telur ayam.
  10. Prepare 3/4 cawan of tepung gandum.
  11. Prepare 3/4 cawan of gula pasir (boleh kurangkan).
  12. Prepare 1 kotak of santan (200ml).
  13. It's 2-3 of titis pewarna hijau.
  14. Prepare of Bahagian C : Bahan sampingan lain.
  15. Prepare 1 of sudu besar minyak masak.
  16. Prepare 1 helai of plastik tahan panas.

Kuih Seri Muka step by step

  1. Cuci 2 cawan beras pulut. Kemudian rendam selama 30 minit & selepas itu toskan air. Kemudian masukkan di dalam loyang. Masukkan bancuhan sekotak santan kotak, 1 cawan air dan 1 sudu kecil garam dalam loyang berisi beras pulut. Kacau rata. Panaskan periuk mengukus, kemudian kukuskan beras pulut selama 30 minit..
  2. Sambil kukus beras pulut, ambil 1 loyang lain, sapu rata loyang tersebut dengan 1 sudu besar minyak masak. Kemudian lapikkan dengan sehelai plastik tahan panas.(Ini untuk memudahkan keluarkan kuih selepas ia sejuk nanti)..
  3. Selepas 30 minit pulut siap dikukus, kacau pulut tersebut dengan senduk nasi kemudian masukkan ke dalam loyang yang telah disediakan awal tadi. Ratakan & tekan supaya pulut padat di permukaan loyang. Biarkan seketika di tepi..
  4. Ambil 4-5 daun pandan, cuci bersih kemudian potongkan anggaran 5-6cm, masukkan ke dalam mesin pengisar dan tambahkan secawan air atau masukkan air mengikut paras daun pandan tersebut. Kisarkan hingga halus. Kemudian tapiskan..
  5. Di bekas lain pula. Masukkan 3 biji telur ayam, 3/4 cawan tepung gandum, 3/4 cawan gula pasir, 1 cawan air pandan (yang telah dikisar dan ditapis) serta masukkan 2-3 titis pewarna makanan yang berwarna hijau..
  6. Kacau rata bancuhan tadi menggunakan whisker. Kemudian tapiskan adunan dan masukkan ke dalam periuk lain. Masakkan selama 2-3 minit menggunakan api sederhana (sehingga naik wap, tidak perlu mendidih)..
  7. Kemudian tuangkan adunan hijau tadi ke atas loyang yang ada pulut. Panaskan pengukus. Seterusnya kukuskan selama 35-40 minit. Tips: Balutkan tudung periuk pengukus tersebut dengan kain supaya air kukusan tidak menitis di atas permukaan kuih..
  8. Selepas 40 minit, kukus lagi selama 5 minit tambahan tanpa menutup periuk kukus tersebut. Ini adalah untuk mengeringkan air yang ada di permukaan kuih. Selepas itu, siap dan boleh angkat loyang tersebut, biarkan sejuk selama 3-4 jam baru boleh dipotong..
  9. Selepas 3-4 jam, boleh potong kuih ikut kesukaan. Selamat menjamu selera😁..

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Yummy BROWNIES COOKIES Pistachio & Almond#maratonraya#kudapan#minggu4

Recipe: Yummy Tok Aji Serban

How to Make Appetizing Tart Nenas