Easiest Way to Make Appetizing Sagu Lapis Pelangi
Sagu Lapis Pelangi.
You can cook Sagu Lapis Pelangi using 5 ingredients and 9 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Sagu Lapis Pelangi
- It's of Bahan.
- It's 3 cawan of *sagu biji.
- Prepare 3 cawan of kelapa* parut (putih je).
- It's 1 cawan of gula pasir.
- It's of kelapa parut (putih) + garam-gaul rata.
Sagu Lapis Pelangi step by step
- Cara.. -panaskan kukusan...
- Bahagikan sagu kepada 3 bahagian.. setiap bahagian 1 cawan....
- Bubuhkan pewarna setiap bahagian... hijau..pink..kuning.. rendam selama 10 minit....
- Ambil sagu warna hijau dan bubuh 1 cawan kelapa parut...juga 1/3 cwan gula.. gaul hingga sebati.. kemudian tuangkan kedalam loyang yang telah dilapikkan ngan plastik bungkus nasi lemak tu... sebab bl sejuk senang nak angkat keluar....
- Kukus selama 10 minit.....
- Kemudian buat pula adunan warna pink..sama seperti adunan hijau tadi....
- Apabila adunan hijau sudah masak..masukkan pula adunan pink tadi..dan kukus lagi selama 10 minit....
- Diikuti pula lapisan kuning buat juga ngan cara yang sama...apabila lapisan pink sudah masak tuangkan pula adunan kuning dan kukus selama 10 minit juga....
- Siap** **bole la dihidangkan ngan kelapa yang telah digaul ngan garam @ makan macam tu je pun sedap juga.
Komentar
Posting Komentar