Easiest Way to Make Delicious Talam Lapis Koko

Talam Lapis Koko.

Talam Lapis Koko You can cook Talam Lapis Koko using 14 ingredients and 10 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Talam Lapis Koko

  1. You need of a.
  2. It's 1 cawan of + 2 tbs air (225ml).
  3. Prepare 165 g of gula.
  4. It's 5 helai of daun pandan simpul.
  5. Prepare of b.
  6. You need 150 g of tepung beras.
  7. You need 75 g of tepung ubi kayu.
  8. You need 50 g of tepung sagu.
  9. You need 1 1/4 cawan of santan kotak (250ml).
  10. Prepare 1 3/4 cawan of air (350ml).
  11. It's of Secubit garam.
  12. You need of c.
  13. It's 1 tbs of serbuk koko.
  14. It's 1/2 tbs of emulco coklat.

Talam Lapis Koko step by step

  1. Panaskan pengukus bersama dengan loyang yang telah disapu minyak (seeloknye dialas plastik)..
  2. Masak bahan A sehingga larut dan biarkan suam..
  3. Gaul sebati bahan B dan campur kan air gula tadi. Tapis. Bahagi kepada 7 bahagian (6 bahagian jika ingin tebal). 4 bahagian koko, 3 bahagian putih..
  4. Bila air dah mendidih dan berwap, tuang kan lapisan pertama (koko). Api sederhana, 5minit..
  5. Lapisan koko tadi sudah masak. Tuang lapisan kedua (putih). 7minit..
  6. Ulang langkah 5 sehingga lapisan terakhir (koko). Kukus 15 - 20minit. Tunggu hingga sejuk (4jam ke atas) sebelum dipotong dan dihidang..
  7. Tips = Boleh pelbagai kan warna selain daripada coklat..
  8. Tips = Balut penutup pengukus untuk elak air bertakung di atas permukaan kuih..
  9. Tips = Untuk warna kan bahagian koko, asingkan dahulu 3 bahagian putih. Baki adunan letak kan koko dan emulco, baru lah di bahagikan kepada 4 bahagian..
  10. Tips = Kuih lapis mesti lah benar-benar sejuk sebelum dipotong. Jika dipotong dalam keadaan masih panas atau suam, kuih akan hancur@comot semasa dipotong. Untuk makan petang, boleh di sediakan pada paginya..

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Yummy BROWNIES COOKIES Pistachio & Almond#maratonraya#kudapan#minggu4

Recipe: Yummy Tok Aji Serban

How to Make Appetizing Tart Nenas