Easiest Way to Cook Yummy Tat Nenas Durian (Tema Biskut, Maraton Ramadhan)

Tat Nenas Durian (Tema Biskut, Maraton Ramadhan).

Tat Nenas Durian (Tema Biskut, Maraton Ramadhan) You can have Tat Nenas Durian (Tema Biskut, Maraton Ramadhan) using 12 ingredients and 11 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Tat Nenas Durian (Tema Biskut, Maraton Ramadhan)

  1. Prepare 1 cawan of mentega.
  2. It's 2 of sudu besar minyak sapi.
  3. Prepare 2 of sudu besar susu pekat.
  4. You need 1 of biji kuning telur.
  5. It's 3 cawan of tepung gandum.
  6. It's 2 of sudu besar tepung kastad.
  7. Prepare 2 of sudu besar tepung jagung.
  8. You need of jem nenas parut secukupnya.
  9. Prepare of Hiasan:.
  10. It's 1 of biji kuning telur.
  11. Prepare sedikit of pewarna hijau.
  12. It's of bunga cengkih secukupnya.

Tat Nenas Durian (Tema Biskut, Maraton Ramadhan) step by step

  1. Sediakan dan sukat bahan-bahan. Ayak tepung..
  2. Satukan mentega, minyak sapi dan susu pekat. Gaul sebati, Kak Lat guna senduk kayu ja..
  3. Masukkan kuning telur. Kacau lagi..
  4. Masukkan tepung kastad, tepung jagung dan 2 cawan tepung gandum, kacau sebati. Tambah sedikit demi sedikit baki 1 cawan tepung gandum sehingga dapat doh yang lembut dan tidak melekat di tangan..
  5. Gentel bulat-bulatkan jem nenas (kecil sikit daripada guli)..
  6. Ambil sedikit doh, letak jem di tengah-tengah dan bentukkan bujur..
  7. Seterusnya gunting seakan-akan duri durian. Cucukkan bunga cengkih ibaratkan tangkai buah durian. Ulang proses sama sehingga habis doh. Kak Lat dapat 35 biji buah durian yang sedang-sedang besarnya. 😁.
  8. Panaskan oven suhu 170 api atas bawah..
  9. Alas dulang pembakar dengan kertas. Susun buah durian. Sapukan kuning telur yang telah dimasukkan dengan sedikit pewarna hijau..
  10. Sedia untuk dibakar. Bakar selama 25 minit atau hingga masak bergantung kepada oven masing-masing..
  11. Dah siap. Memang harum semerbak baunya dan lembut ja. Biarkan sejuk dan bolehlah disimpan di dalam bekas kedap udara. Selamat mencuba..

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Yummy BROWNIES COOKIES Pistachio & Almond#maratonraya#kudapan#minggu4

Recipe: Yummy Tok Aji Serban

How to Make Appetizing Tart Nenas