Easiest Way to Prepare Yummy Serimuka pandan

Serimuka pandan. Seri muka pandan Talam keladi Talam tokyo Talam suji Talam cendol Talam jagung Talam. Blend the "pandan" with water then strain, keep the water. In a mixing bowl beat the eggs together with sugar until foamy, mix "pandan" water, Anchor.

Serimuka pandan Kuih seri muka merupakan sejenis kuih talam tradisi yang berasal dari negara kita. Ia lazimnya dihasilkan di dalam talam yang besar dan. So what IS Kuih Seri Muka? You can cook Serimuka pandan using 18 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Serimuka pandan

  1. It's of LAPISAN BAWAH (NASI).
  2. Prepare 3 of cup beras pulut (cuci dan rendam 45min).
  3. You need 1 of cup santan segera.
  4. It's 2 of cup air.
  5. You need 1 tsp of garam.
  6. Prepare 2 tbsp of olive oil.
  7. You need of LAPISAN ATAS (ADUNAN).
  8. You need 1 of cup tepung gandum.
  9. It's 2 tbsp of tepung jagung.
  10. Prepare 1 of cup gula pasir.
  11. Prepare 3 of telur.
  12. You need 1 of cup santan segera.
  13. You need 2 of cup air pandan.
  14. Prepare of Secubit garam.
  15. It's of Pewarna makanan hijau 1/2 tsp dan kuning setitik.
  16. Prepare of Tool.
  17. You need of Periuk stim.
  18. Prepare of Loyang 10x10 (kalau guna kaca kurang melekat).

Well, it's basically a two-layered dessert with sweetened glutinous rice at the bottom and pandan custard at the top. Seri Muka is a steamed dessert snack consisting of a layer of pandan custard sitting on glutinous rice. The rice is speckled with blue colouring coming naturally from blue pea. Kuih ini adalah kuih kegemaran suami saya.

Serimuka pandan instructions

  1. Satukan beras, santan, air, garam dan minyak..
  2. Didihkan air. Dan kukus beras sehingga masak (20minit).
  3. Setelah nasi masak, keluarkan dan tekan nasi dengan spatula silicon sehingga padat dan kukus 5 minit lagi..
  4. ADUNAN ATAS. Satukan tepung, gula, telur, santan, garam dan air pandan..
  5. Renehkan sehingga sedikit pekat(4 minit) api kecil. Tambah pewarna hijau 1/2 tsp dan setitik warna kuning..
  6. Tuang ke atas nasi. Dan kukus selama 30 - 40 minit. Tutup dengan satu lagi talam supaya air tidak jatuh atas kuih..
  7. Setelah 30min, check dengan menyucuk adunan. Kalau tiada melekat, maksudnya sudah masak. Kalau belum, kukus lagi. Kalau suda masak, biar kan seketika atas kuali. Keluarkan dan sejuk baru potong. Selamat mencuba..

Kuih seri muka ni ada beberapa jenis. Seri muka pandan, seri muka gula melaka, etc. Resepi Kuih Serimuka Pandan - lembut & lemak manis bersantan. Glutinous Rice with Pandan Custard Layer or better known as Kuih Serimuka is one of the popular kuih or cakes in Malaysia. Kuih Seri Muka is a Penang Nyonya Kuih comprising a top layer which is green pandan pudding and a bottom layer of glutinous rice.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Yummy BROWNIES COOKIES Pistachio & Almond#maratonraya#kudapan#minggu4

Recipe: Yummy Tok Aji Serban

How to Make Appetizing Tart Nenas