Easiest Way to Prepare Yummy Talam Kastad Jagung

Talam Kastad Jagung.

Talam Kastad Jagung You can have Talam Kastad Jagung using 12 ingredients and 5 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Talam Kastad Jagung

  1. Prepare of Lapisan Bawah.
  2. You need of 🌽 1 cawan jagung manis berkrim dlm tin.
  3. You need of 🌽 1 cawan tepung beras.
  4. Prepare of 🌽 2 sudu besar tepung kastad.
  5. Prepare of 🌽 2 cawan santan.
  6. You need of 🌽 1/2 cawan gula.
  7. You need of 🌽 sedikit pewarna kuning.
  8. Prepare of Lapisan Atas.
  9. Prepare of 🌽 1 cawan tepung beras.
  10. Prepare of 🌽 2 cawan santan.
  11. It's of 🌽 1/2 sudu teh garam halus.
  12. It's of 🌽 sedikit perisa jagung (x nak letak pun boleh).

Talam Kastad Jagung instructions

  1. (Lapisan Bawah) Masukkan semua bhn2 ke dlm mangkuk kecuali jagung. Kacau hingga gula hancur & tapiskan ke dlm kuali. Masak di atas api hingga keluar wap saja. Masukkan jagung & kacau lagi hingga rata.
  2. Alas loyang dgn plastik wrap. Jika guna acuan lompang/mini x payah alas plastik, cuma sapu minyak saja. Tuang adunan bawah tadi & kukus selama 20 minit. Buka penutup pengukus stp 10 minit sekali utk lap air pd penutup supaya air x menitik atas permukaan kuih. Boleh juga balut kain pd penutup pengukus..
  3. (Lapisan Atas) Masukkan semua bhn2 ke dlm kuali. Masak atas api kecil hingga keluar wap..
  4. Setelah lapisan bawah masak, cakar sedikit pada permukaannya & tuang adunan atas perlahan2. Kukus semula selama 20 minit.
  5. Sejukkan dulu kuih talam di dlm peti ais baru di potong dgn pisau plastik jika guna loyang @ keluarkan drp acuan jika guna acuan..

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Yummy BROWNIES COOKIES Pistachio & Almond#maratonraya#kudapan#minggu4

Recipe: Yummy Tok Aji Serban

How to Make Appetizing Tart Nenas