How to Cook Tasty Serimuka Pandan
Serimuka Pandan.
You can have Serimuka Pandan using 16 ingredients and 3 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Serimuka Pandan
- You need of Lapisan Bawah.
- It's of π 2 cawan beras pulut - di basuh bersih & rendam 3 jam. Toskan.
- Prepare of π 1 cawan santan pekat.
- Prepare of π 1 cawan air.
- You need of π 1 1/2 sudu teh garam halus.
- Prepare of Lapisan Atas.
- You need of π 2 cawan santan pekat.
- Prepare of π 1 cawan air daun pandan - blend drp 8 helai daun pandan.
- You need of π 1 cawan air.
- It's of π 2 biji telur.
- Prepare of π 1 cawan gula (saya tambah 3 sudu besar lagi sbb suka manis).
- Prepare of π 1/2 cawan tepung gandum.
- Prepare of jika nak serimuka lebih firm/pejal blh + tpg gandum 1/2 cwn lg.
- Prepare of π 1/2 cawan tepung kastad.
- You need of π 3-4 titik pewarna hijau.
- You need of (saya campur pewarna hijau dgn pewarna kuning telur).
Serimuka Pandan instructions
- Lapisan Bawah : Sapu minyak pd loyang 10 x 10 & alas dgn plastik. Masukkan beras pulut, santan & garam. Kacau & ratakan. Kukus 30 minit.
- Lapisan Atas : Kacau semua bahan2 & tapiskan ke dlm kuali. Kacau hingga naik wap saja. Bila pulut sudah masak, rata & tekankan hingga padat. Kemudian tuang adunan hijau tadi perlahan2. Kukus semula 35 minit. Balut penutup pengukus dgn kain supaya air tidak menitik di atas kuih. Buka penutup & kukus lagi 5 minit supaya permukaan serimuka licin & bebas drp wap air.
- Sejukkan dulu dlm peti ais 2 jam baru di potong dgn menggunakan pisau plastik @ spatula.
Komentar
Posting Komentar