How to Cook Tasty Serimuka Pandan

Serimuka Pandan.

Serimuka Pandan You can have Serimuka Pandan using 16 ingredients and 3 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Serimuka Pandan

  1. You need of Lapisan Bawah.
  2. It's of 💚 2 cawan beras pulut - di basuh bersih & rendam 3 jam. Toskan.
  3. Prepare of 💚 1 cawan santan pekat.
  4. Prepare of 💚 1 cawan air.
  5. You need of 💚 1 1/2 sudu teh garam halus.
  6. Prepare of Lapisan Atas.
  7. You need of 💚 2 cawan santan pekat.
  8. Prepare of 💚 1 cawan air daun pandan - blend drp 8 helai daun pandan.
  9. You need of 💚 1 cawan air.
  10. It's of 💚 2 biji telur.
  11. Prepare of 💚 1 cawan gula (saya tambah 3 sudu besar lagi sbb suka manis).
  12. Prepare of 💚 1/2 cawan tepung gandum.
  13. Prepare of jika nak serimuka lebih firm/pejal blh + tpg gandum 1/2 cwn lg.
  14. Prepare of 💚 1/2 cawan tepung kastad.
  15. You need of 💚 3-4 titik pewarna hijau.
  16. You need of (saya campur pewarna hijau dgn pewarna kuning telur).

Serimuka Pandan instructions

  1. Lapisan Bawah : Sapu minyak pd loyang 10 x 10 & alas dgn plastik. Masukkan beras pulut, santan & garam. Kacau & ratakan. Kukus 30 minit.
  2. Lapisan Atas : Kacau semua bahan2 & tapiskan ke dlm kuali. Kacau hingga naik wap saja. Bila pulut sudah masak, rata & tekankan hingga padat. Kemudian tuang adunan hijau tadi perlahan2. Kukus semula 35 minit. Balut penutup pengukus dgn kain supaya air tidak menitik di atas kuih. Buka penutup & kukus lagi 5 minit supaya permukaan serimuka licin & bebas drp wap air.
  3. Sejukkan dulu dlm peti ais 2 jam baru di potong dgn menggunakan pisau plastik @ spatula.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Yummy BROWNIES COOKIES Pistachio & Almond#maratonraya#kudapan#minggu4

Recipe: Yummy Tok Aji Serban

How to Make Appetizing Tart Nenas