How to Make Appetizing Talam Cendol

Talam Cendol.

Talam Cendol You can cook Talam Cendol using 18 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Talam Cendol

  1. You need of Lapisan bawah.
  2. Prepare 200 gm of tepung beras.
  3. You need 250 ml of santan.
  4. It's 450 ml of air.
  5. It's 1 of sudu besar tepung jagung.
  6. It's 150 gm of gula castor.
  7. It's 1 sudu teh of garam.
  8. It's 200 gm of cendol.
  9. It's of Lapisan atas (A).
  10. You need 300 gm of gula melaka.
  11. You need 50 gm of gula castor.
  12. You need 500 ml of air.
  13. You need 1-2 helai of daun pandan.
  14. It's 150 gm of tepung gandum(B).
  15. It's 1 of sudu besar tepung jagung.
  16. You need 3 of biji telur.
  17. Prepare 250 ml of santan pekat.
  18. You need 1/2 sudu teh of garam.

Talam Cendol instructions

  1. Bahan A. Masak bahan A hingga gula hancur. Matikan api, sejukkan dan tapis..
  2. Lapisan bawah. Satukan semua bahan kecuali cendol. Kacau rata dan tapis. Masak sebentar atas api hingga naik wap. Angkat sejukkan dan masukkan cendol. Gaul perlahan supaya cendol tidak hancur..
  3. Kalau guna acuan lompang. Masukkan 1 sdb kedalam acuan dan kukus dalam 7 minit..
  4. Satu kan bahan B kacau hingga sebati kemudian masukkan bahan A. Tapis. Masak sekejap atas api hingga naik wap..
  5. Lapisan bawah yang telah dikukus tadi di cakar dengan garfu. Tuangkan bahan B (1 sdb). Kukus lagi 20 minit hingga lapisan atas masak..
  6. Biarkan kuih sejuk dahulu baru di keluarkan daripada acuan..

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Yummy BROWNIES COOKIES Pistachio & Almond#maratonraya#kudapan#minggu4

Recipe: Yummy Tok Aji Serban

How to Make Appetizing Tart Nenas