Recipe: Perfect Kuih Lapis Tembikai
Kuih Lapis Tembikai.
You can cook Kuih Lapis Tembikai using 10 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Kuih Lapis Tembikai
- You need of ❤ 2 cawan tepung beras.
- Prepare of ❤ 1/2 cawan tepung gandum.
- It's of ❤ 1/2 cawan tepung jagung.
- It's of ❤ 3 sudu besar tepung ubi.
- Prepare of ❤ 1 1/2 cawan gula.
- Prepare of ❤ 5 cawan santan-2 1/2 cwn santan pekat+ 2 1/2 cwn santan cair.
- Prepare of ❤ 1/2 sudu teh garam.
- Prepare of ❤ 1 sudu teh perisa ros.
- It's of ❤ pewarna merah & hijau.
- It's of ❤ bijan hitam.
Kuih Lapis Tembikai step by step
- Satukan semua bahan2 kecuali pewarna & bijan hitam. Kacau sebati & tapiskan.
- Bahagikan adunan kpd 3 bahagian & campur pewarna. Adunan merah paling banyak. Adunan hijau sedikit lebih drp adunan putih.
- Panaskan periuk pengukus. Sapu acuan dgn minyak. Tabur sedikit bijan & tuang 2 sudu besar adunan merah. Kukus 5 minit dgn api sederhana. Ulang langkah yg sama hingga 7 lapisan.
- Tuang pula 2 sudu besar adunan putih sebanyak 2 lapisan. Kukus 5 minit setiap lapisan..
- Akhir sekali, tuang adunan hijau 2 sudu besar sebanyak 3 lapisan. Kukus 5 minit juga setiap lapisan. Lapisan akhir kukus 10 minit utk masak semua lapisan..
- Buka penutup pengukus & kukus 5 minit lagi utk dapatkan permukaan yg licin & kering drp wap. Sejukkan & keluarkan drp acuan. Bila sudah sejuk betul2 baru di potong dgn pisau plastik..
Komentar
Posting Komentar