Recipe: Tasty Tok Aji Serban /Pulut Sekaya
Tok Aji Serban /Pulut Sekaya.
You can cook Tok Aji Serban /Pulut Sekaya using 12 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Tok Aji Serban /Pulut Sekaya
- It's of Bahan-Bahan Lapisan Pulut.
- Prepare of π 1 1/2 cawan beras pulut - basuh & rendam di dlm air 2 jam.
- You need of π 1 1/2 cawan santan cair.
- Prepare of π 1 sudu teh garam halus.
- It's of Bahan-Bahan Lapisan Sekaya.
- It's of π 5 biji telur gred A.
- It's of π 1 cawan santan pekat.
- You need of π 2 keping nisang/gula melaka saiz besar.
- You need of π 3 sudu besar gula pasir.
- You need of π 1/2 cawan air.
- It's of π 2 helai daun pandan -di simpul.
- Prepare of π 1/2 sudu teh garam halus.
Tok Aji Serban /Pulut Sekaya instructions
- Lapisan Pulut ~ Toskan beras pulut. Kemudian, kacau dengan santan & garam. Kukus selama 30 minit.
- Lapisan Sekaya ~ Masak nisang/gula melaka dgn gula pasir, air & daun pandan. Kacau hingga gula larut. Kemudian, tapis & biarkan suam.
- Di dlm bekas lain, kacau telur bersama santan & garam. Tuang air gula tadi. Kacau sebati & tapiskan.
- Setelah pulut masak, tekan & ratakan dgn spatula hingga agak padat. Akhir sekali, tuang adunan sekaya perlahan-lahan ke atas pulut. Kukus semula selama 30 minit. Tutup pengukus dgn tuala supaya air tidak menitik di atas kuih.
- Setelah kuih masak, sejukkan dulu di dlm peti ais selama 1 jam hingga set, barulah di potong & di hidangkan.
Komentar
Posting Komentar