Recipe: Tasty Tok Aji Serban /Pulut Sekaya

Tok Aji Serban /Pulut Sekaya.

Tok Aji Serban /Pulut Sekaya You can cook Tok Aji Serban /Pulut Sekaya using 12 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Tok Aji Serban /Pulut Sekaya

  1. It's of Bahan-Bahan Lapisan Pulut.
  2. Prepare of 💛 1 1/2 cawan beras pulut - basuh & rendam di dlm air 2 jam.
  3. You need of 💛 1 1/2 cawan santan cair.
  4. Prepare of 💛 1 sudu teh garam halus.
  5. It's of Bahan-Bahan Lapisan Sekaya.
  6. It's of 💛 5 biji telur gred A.
  7. It's of 💛 1 cawan santan pekat.
  8. You need of 💛 2 keping nisang/gula melaka saiz besar.
  9. You need of 💛 3 sudu besar gula pasir.
  10. You need of 💛 1/2 cawan air.
  11. It's of 💛 2 helai daun pandan -di simpul.
  12. Prepare of 💛 1/2 sudu teh garam halus.

Tok Aji Serban /Pulut Sekaya instructions

  1. Lapisan Pulut ~ Toskan beras pulut. Kemudian, kacau dengan santan & garam. Kukus selama 30 minit.
  2. Lapisan Sekaya ~ Masak nisang/gula melaka dgn gula pasir, air & daun pandan. Kacau hingga gula larut. Kemudian, tapis & biarkan suam.
  3. Di dlm bekas lain, kacau telur bersama santan & garam. Tuang air gula tadi. Kacau sebati & tapiskan.
  4. Setelah pulut masak, tekan & ratakan dgn spatula hingga agak padat. Akhir sekali, tuang adunan sekaya perlahan-lahan ke atas pulut. Kukus semula selama 30 minit. Tutup pengukus dgn tuala supaya air tidak menitik di atas kuih.
  5. Setelah kuih masak, sejukkan dulu di dlm peti ais selama 1 jam hingga set, barulah di potong & di hidangkan.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Yummy BROWNIES COOKIES Pistachio & Almond#maratonraya#kudapan#minggu4

Recipe: Yummy Tok Aji Serban

How to Make Appetizing Tart Nenas