Recipe: Yummy Talam Tepung
Talam Tepung.
You can have Talam Tepung using 11 ingredients and 4 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Talam Tepung
- Prepare of Lapisan bawah.
- You need 200 g of gula melaka*.
- You need 3 of sdb gula putih*.
- It's 3 cawan of air*.
- It's 1 cawan of tepung gandum**.
- It's 1 of sdb tepung kastard**.
- It's 1 of sdb air kapur.
- You need of Lapisan atas :.
- It's 3 cawan of santan (saya guna kara).
- You need 1 cawan of tepung beras (cap teratai).
- Prepare Sedikit of garam.
Talam Tepung instructions
- Masukkan bahan yg bertanda * dlm periuk.. Biarkan hingga mendidih n gula larut.. Tutup api biarkan sejuk..
- Satukan bahan ** tapis dan masukkan air kapur.. Perlahan2 tuangkan air gula td gaul hingga sebati.. Kukus 20 minit (pastikan kukusan tlh dipanaskan dahulu dan loyang telah dioles minyak atau dilapik plastik).
- Stlh lapisan bawah siap dimasak lorekkan permukaan kuih dgn garpu.
- Untuk lapisan atas satukan ketiga2 bahan didlm periuk masak diatas api yg kecil sehingga agak pekat.. Tuangkan diatas lapisan bawah td kukus lagi 15 - 20 minit dgn api besar.
Komentar
Posting Komentar