Recipe: Yummy Talam Tepung

Talam Tepung.

Talam Tepung You can have Talam Tepung using 11 ingredients and 4 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Talam Tepung

  1. Prepare of Lapisan bawah.
  2. You need 200 g of gula melaka*.
  3. You need 3 of sdb gula putih*.
  4. It's 3 cawan of air*.
  5. It's 1 cawan of tepung gandum**.
  6. It's 1 of sdb tepung kastard**.
  7. It's 1 of sdb air kapur.
  8. You need of Lapisan atas :.
  9. It's 3 cawan of santan (saya guna kara).
  10. You need 1 cawan of tepung beras (cap teratai).
  11. Prepare Sedikit of garam.

Talam Tepung instructions

  1. Masukkan bahan yg bertanda * dlm periuk.. Biarkan hingga mendidih n gula larut.. Tutup api biarkan sejuk..
  2. Satukan bahan ** tapis dan masukkan air kapur.. Perlahan2 tuangkan air gula td gaul hingga sebati.. Kukus 20 minit (pastikan kukusan tlh dipanaskan dahulu dan loyang telah dioles minyak atau dilapik plastik).
  3. Stlh lapisan bawah siap dimasak lorekkan permukaan kuih dgn garpu.
  4. Untuk lapisan atas satukan ketiga2 bahan didlm periuk masak diatas api yg kecil sehingga agak pekat.. Tuangkan diatas lapisan bawah td kukus lagi 15 - 20 minit dgn api besar.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Yummy BROWNIES COOKIES Pistachio & Almond#maratonraya#kudapan#minggu4

Recipe: Yummy Tok Aji Serban

How to Make Appetizing Tart Nenas