How to Cook Tasty Talam Ubi

Talam Ubi.

Talam Ubi You can have Talam Ubi using 14 ingredients and 9 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Talam Ubi

  1. It's of Lapisan Bawah:.
  2. Prepare 1 kg of ubi kayu - parut & perah airnya } menjadikan 3 cawan.
  3. Prepare 50 gram of tepung jagung.
  4. Prepare 300 gram of gula merah***.
  5. You need 100 gram of gula putih pasir***.
  6. You need 400 ml of air***.
  7. Prepare of masak tanda*** hingga mendidih.. sejukkan.
  8. It's of Lapisan Kepala:.
  9. It's 80 gram of tepung beras.
  10. Prepare 2 sudu makan of tepung kacang hijau @ 3 sudu makan tepung jagung).
  11. You need of secubit garam halus.
  12. You need 400 gram of kelapa parut ****.
  13. It's 5 cawan of air****.
  14. Prepare of kisar bahan bertanda ****. kemudian perah ambil santannya.

Talam Ubi step by step

  1. Cara: ~Sediakan loyang berukuran 14", dan alas dengan daun pisang, lengserkan sedikit minyak..
  2. ~Sediakan adunan Lapisan Bawah dengan mengisar pasrutan ubi kayu dengan 300 ml air. Satukan degan air gula dan tepung jagung di dalam periuk tebal.. Jerang di atas api sederhana, kacau hingga hampir pekat..
  3. ~Tuang ke dalam loyang, kukus selama 30 minit.. Apabila masak, gores permukaannya dengan garfu..
  4. ~Sementara itu, sediakan adunan Lapisan Kepala dengan menyatukan tepung beras, santan, tepung jagung) dan garam halus..
  5. ~Gaul sebati dan jerang di atas api sederhana panas hingga naik wap. Tuang ke atas Lapisan Bawah, kukus di atas api kecil selama 40 minit. Sejukkan sebelum dipotong..
  6. .
  7. .
  8. .
  9. .

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Yummy BROWNIES COOKIES Pistachio & Almond#maratonraya#kudapan#minggu4

Recipe: Yummy Tok Aji Serban

How to Make Appetizing Tart Nenas