Easiest Way to Make Yummy Kuih Lapis Tembikai

Kuih Lapis Tembikai.

Kuih Lapis Tembikai You can cook Kuih Lapis Tembikai using 12 ingredients and 6 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Kuih Lapis Tembikai

  1. It's 2 of cwn tepung beras.
  2. Prepare 1/2 of cwn tepung gandum.
  3. Prepare 1/2 of cwn tepung jagung.
  4. It's 3 of sudu besar tepung ubi.
  5. You need 5 of cwn santan.
  6. Prepare of (1 1/2 cwn santan pekat + 3 1/2 cwn air).
  7. Prepare 1 1/3 of cwn gula.
  8. It's 1/2 sudu teh of garam halus.
  9. Prepare 1 sudu teh of perisa ros.
  10. Prepare of beberapa titik pewarna merah & hijau.
  11. Prepare 1/2 sudu teh of bijan hitam.
  12. Prepare of (boleh guna coklat chips @ selasih sebagai biji tembikai).

Kuih Lapis Tembikai instructions

  1. Satukan semua bhn2 kecuali pewarna & bijan. Kacau sebati & tapiskan.
  2. Bahagikan adunan kpd 3 bahagian. Hijau 175ml (2 lapis) putih 175ml (2 lapis) & merah 175ml (4 lapis) Bermakna ada 8 lapis semuanya.
  3. Didihkan pengukus. Sapu loyang saiz 9" dgn sedikit minyak. Tuang adunan hijau dulu 175ml. Kukus 5 minit. Buka & tuang 175ml lagi. Kukus semula 5 minit.
  4. Tuang adunan putih & kukus 5 minit. Ulang semula 175ml & kukus lagi 5 minit.
  5. Kemudian, tuang adunan merah 175ml. Kukus 5 minit. Ulang langkah yg sama hingga 4 lapis. Lapisan terakhir kukus dulu 2 minit, selepas tu tabur bijan. Kukus semula 15 minit.
  6. Buka penutup pengukus & kukus lagi 5 minit utk dapatkan permukaan yg licin & kering drp wap air. Sejukkan di dlm peti ais baru dikeluarkan drp loyang & potong.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Yummy BROWNIES COOKIES Pistachio & Almond#maratonraya#kudapan#minggu4

Recipe: Yummy Tok Aji Serban

How to Make Appetizing Tart Nenas