Easiest Way to Prepare Perfect Kuih Talam Keledek (maratonRamadhan) manisan
Kuih Talam Keledek (maratonRamadhan) manisan.
You can cook Kuih Talam Keledek (maratonRamadhan) manisan using 18 ingredients and 7 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Kuih Talam Keledek (maratonRamadhan) manisan
- You need of Lapisan bawah.
- You need of **************.
- It's 250 gm of ubi keledek oren.
- You need 80 gm of tepung beras.
- You need 1/2 of sb tepung jagung.
- You need 125 gm of santan.
- Prepare 40 gm of gula.
- It's 225 gm of air.
- Prepare Sedikit of garam.
- You need of Lapisan atas.
- It's of ************.
- It's 80 gm of tepung gandum.
- It's 150 gm of gula.
- It's 125 gm of santan.
- Prepare 250 gm of air.
- You need 2 of biji telur.
- Prepare Sedikit of garam.
- It's Sedikit of pewarna oren.
Kuih Talam Keledek (maratonRamadhan) manisan step by step
- Sediakan bahan bahan. Saya dah terbiasa asingkan bahan untuk lapisan bawah dan atas..
- Kupas ubi keledek, basuh dan keringkan. Potong kiub keledek dan rebus sehingga empuk. Bila dah empuk, toskan..
- Campurkan bahan untuk lapisan bawah, kacau dan tapis ke dalam kuali. Masak hingga keluar wap. Bila adunan dah pekat, tutup api dan masukkan ubi keledek..
- Gaul ubi keledek serata dan masukkan kedalam loyang 7@8inci (loyang dilapik dengan plastik). Ratakan adunan dalam loyang. Panaskan kukus dan kukus untuk 15minit..
- Sementara tunggu masak, campur pula bahan untuk lapisan atas. Kacau dan tapis kedalam kuali. Masak hingga keluar wap. Sentiasa kacau supaya adunan tidak berketul. (Campur adunan dengan sedikit perwarna oren).
- Cucuk-cucuk manja dengan garfu bahagian permukaan lapisan bawah. Kemudian tuangkan aduanan oren ke atas dan kukus selama 20minit..
- Talam keledek is done!! Tetapi puan puan perlu tunggu sehingga kuih sejuk ye, baru boleh dapat potongan yang kemas. Selamat mencuba😊.
Komentar
Posting Komentar