Recipe: Yummy Tok Aji Serban

Tok Aji Serban.

Tok Aji Serban You can have Tok Aji Serban using 11 ingredients and 9 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Tok Aji Serban

  1. You need of Lapisan Pulut.
  2. Prepare 2 cawan of pulut.
  3. You need 2 1/2 cawan (500 ml) of santan cair.
  4. You need 1/2 of st garam gunung.
  5. You need of Lapisan telur.
  6. You need 1 cawan of gula kelapa/nise/gula merah.
  7. It's 1/2 cawan of air.
  8. You need 1 helai of daun pandan (disimpul).
  9. Prepare 6 of biji telur.
  10. It's 3 cawan of santan pekat.
  11. It's 1/2 of st garam.

Tok Aji Serban instructions

  1. Masak pulut yg telah dibilas dalam pressure cooker menggunakan mode HP selama 8 minit bersama santan dan garam.(@ kukus pulut dalam loyang selama 25 minit).
  2. Masak gula kelapa bersama air dan pandan sehingga gula larut..
  3. Kacau telur dalam mangkuk sekadar putih dan kuning telur sebati..
  4. Tambahkan air gula kelapa, santan dan garam..
  5. Tekan pulut dalam spring-form pan 9 inci yang dibalut dengan aluminium foil/ atau loyang biasa..
  6. Tapiskan adunan telur ke atas pulut..
  7. Kukus kuih di dalam pengukus yang telah dipanaskan, selama 30 minit..
  8. Sejukkan dan dipotong..
  9. Tips: uchu gunakan sekotak santan ayam brand light (330ml) dan sekotak santan Kara (200ml). ✅Separuh kotak santan light Uchu bancuh dengan air untuk jadikan sukatan 2 cawan untuk pulut. ✅ selebihnya dicampurkan dengan santan Kara bersama air untuk cukupkan menjadi 3 cawan untuk lapisan telur..

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Yummy BROWNIES COOKIES Pistachio & Almond#maratonraya#kudapan#minggu4

How to Make Appetizing Tart Nenas