Recipe: Yummy Tok Aji Serban
Tok Aji Serban.
You can have Tok Aji Serban using 11 ingredients and 9 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Tok Aji Serban
- You need of Lapisan Pulut.
- Prepare 2 cawan of pulut.
- You need 2 1/2 cawan (500 ml) of santan cair.
- You need 1/2 of st garam gunung.
- You need of Lapisan telur.
- You need 1 cawan of gula kelapa/nise/gula merah.
- It's 1/2 cawan of air.
- You need 1 helai of daun pandan (disimpul).
- Prepare 6 of biji telur.
- It's 3 cawan of santan pekat.
- It's 1/2 of st garam.
Tok Aji Serban instructions
- Masak pulut yg telah dibilas dalam pressure cooker menggunakan mode HP selama 8 minit bersama santan dan garam.(@ kukus pulut dalam loyang selama 25 minit).
- Masak gula kelapa bersama air dan pandan sehingga gula larut..
- Kacau telur dalam mangkuk sekadar putih dan kuning telur sebati..
- Tambahkan air gula kelapa, santan dan garam..
- Tekan pulut dalam spring-form pan 9 inci yang dibalut dengan aluminium foil/ atau loyang biasa..
- Tapiskan adunan telur ke atas pulut..
- Kukus kuih di dalam pengukus yang telah dipanaskan, selama 30 minit..
- Sejukkan dan dipotong..
- Tips: uchu gunakan sekotak santan ayam brand light (330ml) dan sekotak santan Kara (200ml). ✅Separuh kotak santan light Uchu bancuh dengan air untuk jadikan sukatan 2 cawan untuk pulut. ✅ selebihnya dicampurkan dengan santan Kara bersama air untuk cukupkan menjadi 3 cawan untuk lapisan telur..
Komentar
Posting Komentar